Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nórsky súd bezprecedentne poslal za mreže ilegálnych lovcov vlkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nadmerná miera lovu v 60. rokoch viedla v Nórsku k ich takmer úplnému vyhubeniu.

Oslo 22. apríla (TASR) - Nórske úrady odsúdili v utorok päť mužov obvinených z ilegálneho lovu vlkov v tejto škandinávskej krajine. Podľa agentúry Reuters ide o bezprecedentný environmentálny krok zameraný na ochranu približne iba 35-člennej vlčej populácie žijúcej v borovicových lesoch na východe Nórska.

Pytliaci dostali tresty odňatia slobody v rozmedzí od šiestich do 20 mesiacov za zastrelenie nešpecifikovaného počtu týchto krajne ohrozených dravcov. Prípad je prvým od 90. rokov 20. storočia, keď ochranári v spolupráci so svojimi švédskymi kolegami vypustili do voľnej prírody niekoľko desiatok vlkov.

Nadmerná miera lovu v 60. rokoch viedla v Nórsku k ich takmer úplnému vyhubeniu. Podľa ochranárov predstavuje dnešný verdikt vynesený v meste Elverum prelom. "Ilegálny lov je jedinou príčinou úhynu vlkov v Nórsku," tvrdí Nina Jensenová z miestnej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Z minuloročnej štúdie vedeckého žurnálu Science vyplýva, že v Európe žije odhadom 12.000 vlkov, a to na území 28 štátov vrátane Slovenska, pričom ich populácia sa stále zvyšuje.