Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čínskeho nobelistu za mier prepustili z väzenia: Má rakovinu

Demonštrant, ktorý má na tvári podobizeň laureáta Nobelovej ceny mieru za rok 2010 Číňana Liou Siao-poa. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Muža zatkli v roku 2009, a to na základe obvinení z podnecovania protištátnej činnosti. Súd mu vymeral 11 rokov odňatia slobody.

Peking 26. júna (TASR) - Čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poa prepustili z väzenia zo zdravotných dôvodov, informoval dnes jeho právnik Šang Pao-ťün.

Advokát pre agentúru DPA uviedol, že Liou je v rukách lekárov, keďže mu diagnostikovali rakovinu v záverečnom štádiu. Previezli ho do nemocnice v meste Šen-jang v provincii Liao-ning na severovýchode Číny.

Lioua, spisovateľa a ľudskoprávneho aktivistu vyzývajúceho na politické reformy a koniec vlády jednej strany v Číne, zatkli v roku 2009, a to na základe obvinení z "podnecovania protištátnej činnosti". Súd mu vymeral 11 rokov odňatia slobody.

V roku 2010, keď bol už za mrežami, získal Liou Siao-po Nobelovu cenu za mier "za svoj dlhý a nenásilný boj za základné ľudské práva v Číne".