Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nová aplikácia vyhľadáva nesprávne slovné spojenie poľské tábory smrti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aplikácia dokáže vyhľadať poľské tábory smrti zatiaľ v 16 rôznych jazykoch a v rámci kontroly pravopisu ponúka vhodnejšie alternatívy.

Varšava 16. februára (TASR) - Poľská reklamná agentúra vytvorila aplikáciu, ktorá vyhľadáva historicky nesprávne slovné spojenie "poľské tábory smrti" v súvislosti s nacistickými koncentračnými tábormi v okupovanom Poľsku. Informoval o tom dnes vo vyhlásení Piotr Cywiňski, riaditeľ Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau v Osvienčime.

"Dúfame, že novinári, ale aj školy a ďalšie vzdelávacie inštitúcie, si nainštalujú túto aplikáciu na svoje počítače," citovala Cywiňského agentúra DPA.

Aplikácia dokáže vyhľadať "poľské tábory smrti" zatiaľ v 16 rôznych jazykoch a v rámci kontroly pravopisu ponúka vhodnejšie alternatívy.

"Väčšina chýb vznikla pod tlakom času a v dôsledku neznalosti. To nás inšpirovalo k vytvoreniu aplikácie Remember," uviedla Agnieszka Heidrichová z reklamnej agentúry FCB, ktorá aplikáciu vytvorila.

Predstaveniu novej aplikácie predchádzalo v pondelok oznámenie vlády, že chce zakázať používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" rovnako ako ďalších vyhlásení, ktoré naznačujú, že sa Poľsko podieľalo na holokauste.

Chyby tohto typu sú častejšie, ako by sa mohlo zdať. Webová stránka aplikácie (https://correctmistakes.auschwitz.org) uvádza, že tento rok už zachytila vyše 2200-krát nesprávne slovné spojenie "poľské tábory smrti".