Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nová európska pohraničná polícia by mohla pôsobiť aj na Cypre

Komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos Foto: TASR/AP/Thierry Monasse

Komisár Dimitris Avramopulos povedal, že na Cyprus by mal pricestovať tím predstaviteľov EÚ, aby tam určili rozsah pomoci, ktorú táto krajina pri aktuálnom migračnom nápore potrebuje.

Nikózia 18. septembra (TASR) - Nová vylepšená pohraničná polícia Európskej únie by mohla v budúcnosti pomáhať zastavovať prichádzajúcich migrantov aj na území Cypru. V utorok to na návšteve krajiny uviedol komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Dodal, že na Cyprus by mal v priebehu niekoľkých dní pricestovať tím predstaviteľov EÚ, aby tam určili rozsah pomoci, ktorú táto krajina pri aktuálnom migračnom nápore potrebuje.

"Cyprus nie je sám. Európa je na jeho strane," povedal Avramopulos po stretnutí s cyperskými ministrami vnútra, zahraničných vecí a spravodlivosti. "Cyprus je na hranici Európy a v prvej línii migračnej a utečeneckej krízy."

Európska dvadsaťosmička podľa jeho slov ponúkne Cypru, ktorý je v "jadre osi nestability, vedúcej z Tuniska až na Ukrajinu", technickú, materiálnu a finančnú pomoc.

A pokiaľ o to Cyprus požiada, jednou z možností je aj vyslanie novej pohraničnej polície.

Nová pohraničná polícia bude podľa Avramopulosa "zdokonalená a zmodernizovaná" oproti súčasnému orgánu Frontex, pokiaľ ide o jej mandát a prostriedky vrátane lietadiel a lodí. Komisár však pripomenul, že suverenitu žiadneho člena EÚ neohrozí.

Odhaduje sa, že nová pohraničná polícia EÚ by sa v priebehu niekoľkých rokov mala rozrásť na 10.000 príslušníkov.

Cyperský minister vnútra Konstantinos Petrides upozornil, že v dôsledku "znepokojujúcich a trvalo narastajúcich" migračných tokov vo východnej časti Stredozemného mora je Cyprus spoločne s Gréckom na prvom mieste medzi krajinami EÚ s najväčším počtom žiadostí o azyl v pomere k počtu svojich obyvateľov. Vzhľadom na to, že Cyprus má iba vyše milióna obyvateľov, je podľa jeho slov poňať také veľké množstvo migrantov jednoducho nemožné.