Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nová fáza prístupových rokovaní Turecka s EÚ sa začne v decembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viaceré členské krajiny EÚ už v minulosti vyjadrili k vstupu 80-miliónového Turecka určité výhrady.

Ankara 26. novembra (TASR) - Turecký minister pre záležitosti EÚ Volkan Bozkir dnes vyhlásil, že nová fáza rokovaní Turecka v súvislosti s jeho vstupom do Európskej únie sa začne v polovici decembra. Predchádzať jej bude summit členských krajín EÚ a Turecka ohľadne migračnej krízy, ktorý sa bude konať tento víkend. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Európska únia sa snaží získať podporu Turecka pri riešení najhoršej migračnej krízy od druhej svetovej vojny. V rámci nej do EÚ prichádzajú státisíce ľudí z Blízkeho východu a Afriky, pričom mnohí na svojej ceste využívajú práve tranzit cez Turecko.

Bozkir uviedol, že ďalšia fáza prístupových rokovaní s EÚ týkajúca sa otvorenia 17. kapitoly venovanej ekonomike a menovej politike sa uskutoční 14 a 15. decembra. Bude tak prvou od roku 2013, keď sa prístupové rokovania zastavili pre rozpory v témach akými sú právny štát či ľudské práva.

"Neuspokojíme sa len s touto kapitolou, no začneme spoločne pracovať na tom, aby sme otvorili ďalších päť až šesť v roku 2016," dodal Bozkir.

Agentúra Reuters pripomenula, že krajiny, ktoré sa usilujú o vstup do EÚ, musia splniť množstvo kritérií vo viacerých odvetviach. Tie sú rozdelené do jednotlivých kapitol, ktoré sa uzavrú, keď ich krajina splní.

Viaceré členské krajiny EÚ už v minulosti vyjadrili k vstupu 80-miliónového Turecka určité výhrady. Turci vo svojich snahách o vstup zdôrazňovali svoju úlohu mosta medzi Európou a Blízkym východom.

Otvorenie ďalších kapitol v rámci prístupových rokovaní s Tureckom by podľa slov hovorcu Európskej komisie malo byť taktiež témou nadchádzajúceho víkendového summitu.