Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Nová Kaledónia odkladá hlasovanie o nezávislosti od Francúzska

Na archívnej snímke z 9. mája 2018 pohľad na prístav v novokaledónskom meste Nouméa. Foto: TASR/AP

Nová Kaledónia je považovaná za strategický bod Francúzska v ázijsko-tichomorskom regióne, v ktorom sa čoraz viac prejavuje vplyv Číny.

Paríž 24. júna (TASR) - Ďalšie referendum o nezávislosti Novej Kaledónie, francúzskeho zámorského územia v Tichom oceáne, sa bude pre pandémiu nového koronavírusu konať až 4. októbra, teda o mesiac neskôr oproti pôvodnému termínu. V stredu to oznámila tamojšia vláda, píše agentúra AFP.

Referendum, ktoré sa malo pôvodne uskutočniť 6. septembra, sa "odkladá na 4. októbra 2020 v dôsledku zdravotnej krízy", uviedla hovorkyňa francúzskej vlády Sibeth Ndiayeová.

Pôjde v poradí už o druhý takýto plebiscit. V prvom referende, ktoré sa konalo v novembri 2018, sa za nezávislosť vyslovilo 43,6 percenta zúčastnených voličov.

Napätie medzi podporovateľmi nezávislosti a zástancami zachovania zväzku s Francúzskom sa začalo v Novej Kaledónii stupňovať v 80. rokoch, keď si nepokoje a boje vyžiadali v tejto oblasti viac ako 70 obetí na životoch. Násilnosti ukončila mierová dohoda z roku 1998, na základe ktorej získalo toto súostrovie vyššiu mieru autonómie. Zmluva zároveň zaviazala Paríž k tomu, aby do roku 2022 umožnil uskutočnenie troch referend o nezávislosti.

Nová Kaledónia je považovaná za strategický bod Francúzska v ázijsko-tichomorskom regióne, v ktorom sa čoraz viac prejavuje vplyv Číny. Okrem toho sa tam nachádza približne štvrtina z celkových svetových zásob niklu, ktorý sa využíva pri výrobe elektroniky.