Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nová lýbijská politická iniciatíva má do krajiny priniesť mier a voľby

Fájiz Sarrádž Foto: TASR AP

Od 4. apríla prišlo pri bojoch v Líbyi podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o život 653 ľudí vrátane 41 civilistov a viac ako 3500 utrpelo zranenia.

Tripolis 16. júna (TASR) - Premiér medzinárodnej uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž chce politickou iniciatívou urovnať prebiehajúci konflikt v tejto severoafrickej krajine.

Iniciatíva podporovaná OSN má spojiť "všetky národné sily a časti líbyjskej spoločnosti", ktoré by mali spolupracovať na postupnom upokojení situácie demokratickou cestou, povedal Sarrádž v nedeľu podľa agentúry DPA na tlačovej konferencii v Tripolise.

Cieľom iniciatívy má byť príprava politickej cestovnej mapy na nadchádzajúce týždne a mesiace. Po návrate k ústavnému poriadku by sa ešte do konca tohto roka mali v Líbyi konať prezidentské a parlamentné voľby. Stanovili by sa tiež pravidlá volebnej kampane, na základe ktorých sa určia napríklad presné termíny volieb.

Za organizáciu a monitorovanie volieb by bola zodpovedná Organizácia Spojených národov, uviedol Sarrádž. Výbory pod dohľadom OSN by mali na starosti to, či možno voľby financovať a či je v krajine dostatočne zaručená bezpečnosť. Vojnových zločincov by mali súdiť dočasné justičné orgány.

Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Proti Sarrádžovej vláde bojuje veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar, ktorý má pod kontrolou rozsiahle časti na východe a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis. Táto nová eskalácia konfliktu vyvolala obavy, že mierový proces podporovaný OSN by mohol úplne zlyhať.

Obe strany doteraz odmietli rokovať o prímerí. Vláda národnej jednoty požaduje, aby sa Haftarove sily vrátili na svoje predchádzajúce pozície. Sarrádž tvrdí, že Haftar sa snaží podkopať demokratický proces a znovu nastoliť predchádzajúci totalitný režim. Haftar sa bráni, že bojuje s "teroristami" a odmieta ustúpiť.

Od 4. apríla prišlo pri bojoch v Líbyi podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o život 653 ľudí vrátane 41 civilistov a viac ako 3500 utrpelo zranenia. Boje vyhnali z ich domovov viac ako 94.000 civilistov.