Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nová tuniská vláda, ktorú vedie Júsuf Šáhid, zložila sľub

Parlament v Tunisku Foto: TASR/AP

V noci nadnes získala nová vláda dôveru parlamentu. Podporilo ju 167 poslancov, 22 boli proti a päť poslancov sa zdržalo hlasovania.

Tunis 27. augusta (TASR) - Nová tuniská vláda národnej jednoty, ktorá dostala za úlohu oživiť ekonomiku zdevastovanú útokmi militantov, dnes zložila sľub. Premiér Júsuf Šáhid a členovia jeho vlády ho zložili pred prezidentom Bádžím Káidom Sabsím v prezidentskom paláci v hlavnom meste Tunise. Podľa tlačovej agentúry DPA o tom informovala prezidentská kancelária.

V noci nadnes získala nová vláda dôveru parlamentu. Podporilo ju 167 poslancov, 22 boli proti a päť poslancov sa zdržalo hlasovania.

Funkcie sa ujíma takmer mesiac nato, ako parlament rozpustil predchádzajúcu vládu.

Šáhid povedal poslancom, že hlavnými prioritami jeho vlády budú zvíťaziť v boji s terorizmom, vyhlásiť vojnu korupcii a posilniť rast ekonomiky.

Štyridsaťjedenročný premiér sa tiež zaviazal uplatniť ďalekosiahle reformy požadované medzinárodnými veriteľmi výmenou za to, že budú novej demokracii naďalej pomáhať.

Premiér varoval, že ak sa ekonomika neodrazí odo dna, bude na budúci rok nútený zoškrtať štátne výdavky.

Šáhid je členom vládnucej sekulárnej strany Hlas Tuniska, ktorú založil prezident Sabsí. Pôvodne sa živil ako odborník v oblasti poľnohospodárstva a vyučoval tiež na univerzite.

Jeho vládu tvorí 26 ministrov a 14 námestníkov ministrov z niekoľkých politických strán ako aj nezávislí.

Tunisko je všeobecne považované za jedinú úspešnú demokraciu spomedzi krajín, v ktorých došlo v rokoch 2010-11 k povstaniam tzv. Arabskej jari.

Avšak v uplynulých mesiacoch došlo v Tunisku k sérii smrtiacich teroristických útokov, k niektorým z nich sa prihlásili džihádisti z tzv. Islamského štátu.

Násilie malo dopad na cestovný ruch, ktorý je hlavným zdrojom príjmu pre Tunisko.