Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nová vláda Mileia vydala dekrét a začala s dereguláciou hospodárstva

Na snímke Javier Milei. Foto: TASR/AP

Na jeho základe sa zruší niekoľko zákonov, ktoré upravujú pracovnoprávne vzťahy či trhy s nehnuteľnosťami.

Buenos Aires 21. decembra (TASR) - Nová vláda argentínskeho prezidenta Javiera Mileia v noci na štvrtok oznámila, že vydala dekrét, ktorým začala s reštrukturalizáciou prísne regulovaného hospodárstva Argentíny. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"Začíname s dereguláciou hospodárstva, ktorú Argentína tak naliehavo potrebuje," povedal Milei v televíznom prejave a následne vyhlásil vydanie dekrétu, v ktorom vláda predstavila celkovo 30 nových opatrení.

Na jeho základe sa zruší niekoľko zákonov, ktoré upravujú pracovnoprávne vzťahy či trhy s nehnuteľnosťami. Zároveň vláda prevedie všetky štátne podniky na verejné obchodné spoločnosti, pričom cieľom tohto opatrenia je neskôr ich sprivatizovať.

DPA upozorňuje, že Argentína čelí vážnej hospodárskej kríze. Krajina trpí najmä nafúknutým štátnym aparátom, nízkou produktivitou priemyslu a rozsiahlou tieňovou ekonomikou, ktorá štát pripravuje o daňové príjmy.

Inflácia v tejto kedysi bohatej krajine presiahla 160 percent a okolo 40 percent ľudí žije pod hranicou chudoby. Argentínska mena peso zároveň naďalej stráca hodnotu voči americkému doláru a popritom rastie verejný dlh krajiny.

Krajne pravicový ekonóm Milei pred víťazstvom v novembrových voľbách sľuboval radikálny obrat v politike: peso chcel nahradiť americkým dolárom, chcel tiež zrušiť centrálnu banku a radikálne znížiť sociálne výdavky.

Začiatkom decembra už ohlásil zrušenie niekoľkých ministerstiev, pričom do jedného spojil napríklad ministerstvo školstva a zdravotníctva. Pri inaugurácii varoval, že Argentína nemá dostatok peňazí a hrozia jej "šokové reformy".

Tisíce ľudí prišli v uplynulých dňoch v hlavnom meste Buenos Aires protestovať proti liberálnej hospodárskej politike novej vlády. Tá sa demonštrantom vyhrážala tvrdými následkami, pokiaľ budú blokovať cesty, no protesty zostali aj napriek tomu pokojné.