Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Nováková: Pre V4 je dôležitá aj ochrana schengenských hraníc

Na snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková počas spoločnej tlačovej konferencie prezidentov B9 v rámci summitu prezidentov krajín Bukureštskej deviatky (B9) v utorok 6. júna 2023 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa jej slov krajiny V4 "tvoria bezpečný ostrov v srdci Európy, čo si veľmi cenia a čo chcú dlhodobo zachovať".

Budapešť/Praha 22. novembra (TASR) - Členské krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) považujú za dôležité aj chrániť hranice Európskej únie a schengenského priestoru, účinne postupovať proti nelegálnej masovej migrácii a ochranu pred teroristickými útokmi. Vyhlásila to maďarská prezidentka Katalin Nováková v stredu v Prahe po summite hláv štátov krajín V4. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa jej slov krajiny V4 "tvoria bezpečný ostrov v srdci Európy, čo si veľmi cenia a čo chcú dlhodobo zachovať".

Nováková upozornila na nepriaznivú situáciu maďarskej menšiny žijúcej v ukrajinskej Zakarpatskej oblasti a vyzvala svojich kolegov, aby téme týkajúcej sa dodržiavania práv menšín na Ukrajine venovali osobitnú pozornosť.

V súvislosti so situáciou na Blízkom východe maďarská prezidentka uviedla, že sa s partnermi z V4 zhodli na potrebe zabrániť eskalácii konfliktu a minimalizovať počet civilných obetí. Nováková opätovne vyzvala palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo rukojemníkov, a pripomenula, že sú medzi nimi aj maďarskí občania. Súčasne uvítala možnú dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)