Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nováková: Urobíme všetko pre vstup krajín západného Balkánu do EÚ

Na snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková. Foto: TASR/Martin Baumann

Dnešný deň je dôležitý aj preto, že Maďarsko sa konečne mohlo pripojiť k Berlínskemu procesu a môžeme tak prezentovať postoj Maďarska aj na najvyššej úrovni, cituje televízia M1 Novákovú.

Budapešť/Tirana 16. októbra (TASR) - Maďarsko aj Európska únia potrebujú región západného Balkánu a stabilitu v tomto regióne, pretože bez stability západného Balkánu nemôže byť Európa bezpečná. Vyhlásila to po príchode na summit Berlínskeho procesu v albánskej Tirane maďarská prezidentka Katalin Nováková, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Dnešný deň je dôležitý aj preto, že Maďarsko sa konečne mohlo pripojiť k Berlínskemu procesu a môžeme tak prezentovať postoj Maďarska aj na najvyššej úrovni," cituje maďarská verejnoprávna televízia M1 Novákovú, ktorá podčiarkla, že Maďarsko je jednoznačne za rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu.

Maďarská hlava štátu, ktorú na summit pozval albánsky premiéry Edi Rama, zároveň uviedla, že Maďarsko počas predsedníctva v Rade EÚ (od júla do decembra 2024) bude pracovať na urýchlení procesu prijímania krajín západného Balkánu.

Summit tzv. Berlínskeho procesu slúži spolupráci a integrácii krajín západného Balkánu do EÚ. Berlínsky proces vznikol v roku 2014 ako platforma pre spoluprácu na vysokej úrovni medzi vysokými oficiálnymi predstaviteľmi krajín západného Balkánu Six (WB6), ktoré tvoria Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Kosovo, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Srbsko a zástupcovia hostiteľských krajín Berlínskeho procesu.