Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Lavrov o nových sankciách: Rusko vypovie 35 amerických diplomatov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na archívnej fotografii. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničných vecí súčasne nariadilo odchod 35 diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu.

Moskva 30. decembra (TASR) - Rusko sa chystá vyhostiť 35 amerických diplomatov v reakcii na rovnaký krok zo strany administratívy prezidenta USA Baracka Obamu. Oznámil to dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Obama uvalil vo štvrtok na Rusko nové sankcie ako odvetu za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA. Americké ministerstvo zahraničných vecí súčasne nariadilo odchod 35 diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu.

"Takéto kroky nemôžeme ponechať bez odpovede. Reciprocita je zákonom diplomacie i medzinárodných vzťahov," vyhlásil dnes Lavrov.

Rusko bude musieť opustiť 31 amerických diplomatov pôsobiacich na veľvyslanectve Moskve a štyria pracujúci na konzuláte v Petrohrade. Všetci budú označení za neželané osoby.



Americkému diplomatickému personálu má byť tiež - v reakcii na obdobný krok USA - zamedzený prístup k letnej dovolenkovej rezidencii a k skladovým priestorom neďaleko Moskvy.

Lavrov zdôraznil, že ide len o návrhy, ktoré ešte musí oficiálne schváliť ruský prezident Vladimir Putin.

Ruskí predstavitelia popierajú obvinenia Obamovej vlády, že sa ruská vláda pokúšala prostredníctvom hackerských útokov ovplyvniť prezidentské voľby v USA. Americké tajné služby dospeli k záveru, že cieľom Ruska bolo pomôcť k víťazstvu Donaldovi Trumpovi, čo on sám označil za absurdné.

Nové americké sankcie voči Rusku sú nepodložené, tvrdí Kremeľ



Nové sankcie uvalené Spojenými štátmi na Rusko sú nepodložené, tvrdí ruská vláda a odmieta tiež obvinenia, ktoré vzniesol americký prezident Barack Obama voči Moskve.

"Ako sme už skôr povedali, sme presvedčení o tom, že takéto rozhodnutia, takéto sankcie sú z pohľadu medzinárodného práva neopodstatnené a ilegálne. Odmietame takéto nepodložené obvinenia voči Rusku," vyhlásil včera kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorého cituje agentúra TASS.

Moskva podľa jeho slov vyjadrila poľutovanie nad včerajšími uvalením daných reštriktívnych opatrení Obamovou administratívou, pričom zvažuje i odvetné kroky. Peskov zároveň označil zahraničnú politiku šéfa Bieleho domu za "nepredvídateľnú" a "agresívnu".

Veľký Kremeľský palác v Moskve, ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


"Takéto kroky americkej vlády, ktorá bude v úrade už iba tri týždne, majú za cieľ dve veci: uštedriť ďalšiu ranu rusko-americkým vzťahom, ktoré sú už aj tak dosť chabé, a podkopať zahraničnú politiku prichádzajúcej administratívy novozvoleného prezidenta," uzavrel hovorca Kremľa.

Spojené štáty sankcionovali včera ruských diplomatov v USA a spravodajské služby v odplate za údajné zasahovanie Moskvy do novembrových prezidentských volieb v USA prostredníctvom hakerských útokov na weby a e-mailové kontá amerických politických strán, čo však Rusko opakovane poprelo.

Americké ministerstvo zahraničných vecí súčasne nariadilo odchod 35 diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu. Spolu s rodinami musia opustiť územie USA v priebehu 72 hodín. Washington označil týchto diplomatov za neželané osoby. Rusi nebudú mať prístup ani ku dvom komplexom v štátoch Maryland a New York, ktoré sú majetkom ruskej vlády.

Americké tajné služby dospeli k záveru, že cieľom Ruska bolo pomôcť k víťazstvu Donaldovi Trumpovi, čo tento novozvolený americký prezident označil za absurdné.