Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Nové sankcie proti Sýrii postihli aj guvernéra centrálnej banky

Nové, v poradí už 15. kolo sankcií, je namierené proti sýrskej centrálnej banke - štátnej spoločnosti riadiacej dovoz tabakových výrobkov a korporácii, ktorá je zapojená do exportu ropných produktov.

Brusel 15. mája (TASR) - Európska únia zverejnila dnes v Úradnom vestníku mená sýrskych osôb a spoločností, ktoré európski diplomati počas rokovania pondelňajšej Rady EÚ pre zahraničné záležitosti pridali na zoznam sankcií.

Nové, v poradí už 15. kolo sankcií, je namierené proti sýrskej centrálnej banke - štátnej spoločnosti riadiacej dovoz tabakových výrobkov a korporácii, ktorá je zapojená do exportu ropných produktov.

Aj napriek tomu, že ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa na sankciách voči trom osobám a dvom spoločnostiam dohodli už v pondelok, tieto vstupujú do platnosti až oddnes.

Najdôležitejšou osobou na rozšírenom sankčnom zozname je guvernér sýrskej centrálnej banky Adíb Majjala, ktorý je podľa diplomatov EÚ zodpovedný za pravidelnú ekonomickú a finančnú podporu sýrskej vláde. Oddnes má zákaz vycestovania do krajín EÚ a jeho účty, ktorými disponoval na územnú únie, budú zmrazené.

Rovnaké sankcie oddnes platia aj pre spoločnosť Altoun Group, jej riaditeľa Saleema Altouna - pôvodom z Venezuely - a jedného z jeho podriadených. Táto spoločnosť pomáhala sýrskej štátnej spoločnosti Sytrol obchádzať na ňu uvalený zákaz vývozu ropy.

Poslednou na zozname je štátna, čiže vládou kontrolovaná organizácia na dovoz tabakových výrobkov, prostredníctvom ktorej do štátnej kasy plynuli nemalé prostriedky z vydávania obchodných povolení a zdaňovania zahraničných tabakových značiek.

EÚ má oddnes na zozname sankcií už 128 osôb a 43 spoločností, ktoré sú podľa jej tvrdenia úzko prepojené na vládu Bašára Asada, ktorá aj naďalej pokračuje v krvavom potlačovaní prejavov občianskej nespokojnosti.

Podľa údajov OSN od marca 2011, keď vypukla občianska revolta, až dodnes následkom bojov medzi povstalcami a vládnymi jednotkami prišlo o život už okolo 9000 ľudí.