Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nové úlomky nájdené na Réunione nie sú zo zmiznutého boeingu

Francúzsky vrtuľník prelietava nad plážou v Saint Andre na ostrove Réunion 30. júla 2015 v snahe nájsť ďalšie trosky nezvestného letu Malajzijských aerolínií MH370. Francúzske úrady dnes vyhlásili, že v prípade časti krídla, ktorá sa našla na ostrove Réunion a mohla by pochádzať z nezvestného Boeingu 777 malajzijských aerolínií, ktorý zmizol pre takmer rokom a pol nad Indickým oceánom, nemožno vylúčiť nijakú hypotézu. Let MH370 aerolínií Malaysia Airlines z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek radarov 8. marca. Foto: TASR/AP Photo

Kus kovu s rozmermi 10x10 centimetrov našiel dnes muž, ktorý sa prechádzal po pláži neďaleko metropoly ostrova Saint-Denis.

Paríž 2. augusta (TASR) - Kovový predmet, ktorý sa dnes našiel na severnom pobreží francúzskeho ostrova Réunion, nie je úlomkom z trupu zmiznutého lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Pre agentúru AP to dnes v Paríži uviedol riaditeľ malajzijského Úradu civilného letectva Azharuddin Abdul Rahman, ktorý sa vo Francúzsku zapojí do analýzy úlomku, ktorý by mohol byť časťou krídla zmiznutého lietadla a ktorý sa našiel v stredu na pláži na Réunione.

Kus kovu s rozmermi 10x10 centimetrov našiel dnes muž, ktorý sa prechádzal po pláži neďaleko metropoly ostrova Saint-Denis. Nález odovzdal príslušníkom žandarmérie a tí ho prepravili k vyšetrovateľom leteckého nešťastia.



Rahman vysvetlil, že po tom, ako v médiách zaznamenal správy o tomto náleze, spojil sa s kolegami na Réunione, ktorí sa prípadom zaoberajú, a tí ho ubezpečili, že ide len o kus tyče, možno z rebríka.

Ďalší predmet - 70 centimetrov dlhý kus hliníkového plechu - sa našiel dnes ráno neďaleko Saint-André - miesta, kde túto stredu objavili predpokladaný kus krídla lietadla malajzijskej spoločnosti. Objavili sa dohady, že by mohlo ísť o časť dverí lietadla.

Zdroje blízke vyšetrovaniu podľa francúzskej televízie BFMTV uviedli, že na ostrove Réunion zavládla atmosféra blízka "honbe za pokladom": ľudia na políciu prinášajú rôzne predmety nájdené na pobreží v nádeji, že by mohlo ísť o trosky lietadla, ktoré vlani v marci záhadne zmizlo počas letu z malajzijského Kuala Lumpur do Pekingu. Na palube bolo 239 cestujúcich a členov posádky.

Asi dva metre dlhý úlomok - zrejme vztlakovú klapku krídla - nájdený na Réunione v stredu prepravili v sobotu letecky do Paríža, odtiaľ lietadlom do Toulouse a potom nákladným autom s policajným sprievodom do sídla laboratórií DGA-TA v mestečku Balma neďaleko francúzskeho mesta Toulouse, kde sa špecializujú na vyšetrovanie leteckých nešťastí. Na skúmaní trosiek sa zúčastnia aj experti z Malajzie, ako aj odborníci zo spoločnosti Boeing. Expertíza sa začne na budúcu stredu.