Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Vrah ukrajinského novinára Georgija Gongadzeho dostal doživotie

Na archívnej snímke z augusta 2000 novinár Georgij Gongadze Foto: TASR/AP

Novinárovo telo bez hlavy sa našlo v novembri 2000 v lese pri Kyjeve.

Kyjev 29. januára (TASR) - Ukrajinský súd dnes odsúdil na doživotné väzenie bývalého dôstojníka ministerstva vnútra za vraždu novinára Georgija Gongadzeho, ktorý kriticky vystupoval voči vtedajšej ukrajinskej vláde.

Sudca Andrej Melnik uviedol, že o vine Olexyja Pukača nie sú žiadne pochybnosti. Páchateľ však odmietol, že by konal zámerne. Tvrdil, že chcel novinára "iba zastrašiť". Keď ho hrdúsil remeňom, náhodou mu vraj zlomil krčný stavec. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Záhadná vražda sa stala pred viac ako 12 rokmi. Novinárovo telo bez hlavy sa našlo v novembri 2000 v lese pri Kyjeve. Prípad vyvolal medzinárodný rozruch a pobúrenie, uviedla tlačová agentúra DPA.

Pukač mal konať na základe príkazu od bývalého ukrajinského ministra vnútra Jurija Kravčenka, ktorého neskôr našli zastreleného. Troch Pukačových spolupáchateľov odsúdili v roku 2008 na 12 a 13 rokov väzenia.
Olexyj Pukač (vľavo) čaká na rozodnutie súdu
Foto: TASR/AP

Trestné stíhanie niekdajšieho ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu v bývalej sovietskej republike zastavili kvôli neprípustným nepriamym dôkazom.