Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Novinár Washington Post ďakoval po prepustení z Iránu kolegom a vláde

Prepustený reportér denníka The Washington Post Jason Rezaian v rozhovore s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym vo štvrtok 28. januára 2016 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Poďakovanie vyjadril ďalej americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu a diplomatovi Brettovi McGurkovi, ktorí mali vyjednanie jeho prepustenia v kompetencii.

Washington 29. januára (TASR) - Reportér amerického denníka The Washington Post Jason Rezaian, ktorého nedávno prepustili po 545 dňoch z väzenia v Teheráne, sa vo štvrtok poďakoval svojim kolegom a americkým diplomatom, napísala agentúra DPA.

Na slávnostnom podujatí pri príležitosti otvorenia nových kancelárií tohto denníka vo Washingtone Rezaian ďakoval kolegom novinárom za to, ako dlho venovali jeho prípadu pozornosť a "udržali ho nažive". Poďakovanie vyjadril ďalej americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu a diplomatovi Brettovi McGurkovi, ktorí mali vyjednanie jeho prepustenia v kompetencii.

Rezaian uviedol, že iránski vyšetrovatelia mu povedali, že noviny neexistujú, nikto nevie o jeho osude a americká vláda "nepohne kvôli jeho prepusteniu ani prstom".

Tridsaťdeväťročného Jasona Rezaiana zatkli v júli 2014 v Teheráne. Vlani v novembri ho iránsky súd odsúdil na bližšie nešpecifikovaný trest odňatia slobody po tom, ako ho uznal za vinného zo špionáže a šírenia protiiránskej propagandy. Rezaian s iránsko-americkým občianstvom údajne prostredníctvom nemenovaného amerického novinára odovzdával tajné informácie Bielemu domu vo Washingtone.

Novinára Rezaiana a ďalších štyroch Američanov prepustili z väzení v Iráne v súlade s dohodou o výmene väzňov medzi Washingtonom a Teheránom 16. januára.