Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Novinári maďarského pozastaveného Népszabadságu protestovali vo Viedni

Na snímke maďarský opozičný denník Népszabadság. Foto: TASR/AP

Vysvitlo totiž, že rakúsky miliardár Pecina, ktorý sa na pripravovanú schôdzku s redakciou po pozastavení vydávania Népszabadságu vyhovoril na zdravie, bol v danom čase na súde kvôli sprenevere.

Budapešť/Viedeň 14. októbra (TASR) - Novinári maďarského denníka Népszabadság, ktorého vydávanie vydavateľská spoločnosť Mediaworks minulú sobotu pozastavila, dnes protestovali vo Viedni, informovalo internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.

Vzhľadom na mimoriadny záujem o túto kauzu zo strany rakúskych i ďalších zahraničných médií redakcia Népszabadságu zorganizovala v rakúskom hlavnom meste aj tlačovú konferenciu, po ktorej sa zamestnanci redakcie snažili osloviť aj majiteľa Heinricha Pecinu - šéfa spoločnosti VCP, ktorá je vlastníkom Mediaworksu.

V polovici tohto týždňa vysvitlo, že rakúsky miliardár Pecina, ktorý sa na pripravovanú schôdzku s redakciou po pozastavení vydávania Népszabadságu vyhovoril na zdravotné problémy, bol v danom čase na súde kvôli sprenevere.

V nedeľu popoludní organizuje opozičná strana Együtt (Spolu) v Budapešti protivládnu masovú protestnú akciu, na ktorej vystúpia aj novinári Népszabadságu.

Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil pozastavenie vydávania pripravovanou zmenou koncepcie. Pracovníci redakcie sa nedostali k svojej firemnej e-mailovej komunikácii, ale ani na svoje pracovisko.

Opozičné strany, medzi nimi aj ultrapravicový Jobbik, odsúdili tento krok. Označili ho za ďalšie potláčanie slobody médií zo strany vlády Viktora Orbána.

V uplynulých dvoch týždňoch Népszabadság odhalil kauzu milenky guvernéra Maďarskej národnej banky (MNB) Györgya Matolcsyho či luxusný vrtuľníkový let rodiny ministra riadiaceho kabinet úradu predsedu vlády Antala Rogána na svadbu.