Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Novinári protestovali proti násilnému zadržaniu fotografa v Turecku

Ilustračná fotografia Foto: TASR

K incidentu došlo na úradne zakázanom pochode na podporu práv lesieb, homosexuálov, bisexuálov, transrodových osôb a intersexuálnych jedincov (LGBTQI).

Istanbul 29. júna (TASR) - V najväčších tureckých mestách Istanbul a Ankara sa v utorok zhromaždili desiatky novinárov a požadovali ochranu pred políciou v reakcii na sobotňajšie násilne zadržanie fotografa agentúry AFP.

Ocenený fotograf Bülent Kilič podal sťažnosť, v ktorej namietal voči svojmu násilnému zadržaniu, počas ktorého mu policajti tlačili nohami na krk a chrbát, kým ležal otočený tvárou k zemi, informovala AFP.

K incidentu došlo na úradne zakázanom pochode na podporu práv lesieb, homosexuálov, bisexuálov, transrodových osôb a intersexuálnych jedincov (LGBTQI).

Kiliča prepustili po niekoľkých hodinách a nevzniesli proti nemu žiadne obvinenia. Polícia zadržala aj niekoľko desiatok účastníkov pochodu.

Desiatky novinárov protestovali v utorok pred sídlom istanbulského guvernéra, pričom držali fotky zobrazujúce, ako policajti Kiliča tlačia k zemi, ako aj transparenty s nápisom "Nemôžeme dýchať". Podobné slogany boli aj na demonštrácii v tureckej metropole Ankara, píše AFP.

Mnohí tureckí novinári poukázali na paralely medzi Kiličovým zadržaním a vlaňajším zatýkaním Afroameričana Georga Floyda. Video dusiaceho sa Floyda, ktorému americký belošský policajt vyše deväť minút kľačal na krku, následkom čoho zomrel, vyvolalo v USA i inde vo svete protesty voči policajnej brutalite a rasizmu.

Výkonný riaditeľ AFP Fabrice Fries tureckej vláde napísal list, v ktorom proti spôsobu Kiličovho zadržania "dôrazne protestuje" a vyzýva na vyšetrenie jeho okolností a "vyvodenie zodpovednosti".

Erol Önderoglu, predstaviteľ Turecka v organizácii Reportéri bez hraníc (RSF), vyzval vládu v Ankare, aby "ukončila toto neprijateľné a nespravodlivé zaobchádzanie (bezpečnostných zložiek s novinármi) skôr, než bude neskoro".

Ako pripomína AFP, počas vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vzrástli v Turecku obavy z obmedzovania slobody tlače. V krajine uväznili desiatky novinárov a niektoré médiá zakázali. Aktivisti bojujúci za slobodu tlače Turecko už dlhšie kritizujú za to, že miestne úrady bránia šíreniu správ o citlivých udalostiach vrátane informácií o teroristických útokoch.