Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Väznená opozičná novinárka kritizuje pred Európskymi hrami vládu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Investigatívnu novinárku Ismajilovovú zatkli vlani, keď pracovala na vyšetrovaní korupcie, do ktorej mal byť údajne zapletený aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

Baku 12. júna (TASR) - Väznená azerbajdžanská opozičná novinárka Chadidža Ismajilovová kritizovala prostredníctvom otvoreného listu vládu krajiny pre korupciu a porušovanie ľudských práv. Napísala to dnes agentúra AP, podľa ktorej sa tak stalo krátko pred otvorením 1. Európskych hier, ktoré sú kontinentálnou verziou Olympijských hier, v azerbajdžanskej metropole Baku.

Investigatívnu novinárku Ismajilovovú zatkli vlani, keď pracovala na vyšetrovaní korupcie, do ktorej mal byť údajne zapletený aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Podľa aktivistov novinárku zatkli v rámci rozsiahlej vládnej operácie zameranej proti opozícii, práve pred blížiacimi sa hrami za účasti 49 národných delegácií.

"Azerbajdžan sa skutočne nachádza v ľudskoprávnej kríze. Situácia ešte nikdy nebola horšia," píše Ismajilovová v liste, ktorý vo štvrtok zverejnila medzinárodná organizácia spisovateľov PEN. "Zatiaľ čo tí na vrchole naďalej profitujú z korupcie, obyčajní ľudia zápasia o prácu, život a slobodu."

Podľa organizácie sa list podarilo prepašovať z väzenia po jednotlivých kúskoch.

Azerbajdžanské úrady vlani v decembri zadržali moderátorku azerbajdžanského vysielania RFE/RL Ismajilovovú pre obvinenia z podnecovania kolegu k pokusu o samovraždu. Novinárka, ktorá vyšetrovala korupciu v štátnej správe, obchody prezidentovej rodiny a porušovanie ľudských práv, obvinenia odmietla ako špinavú taktiku. V sociálnych médiách sa po tom rozbehla kampaň za jej prepustenie.