Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novinárka Toluová z Nemecka nesmie opustiť Turecko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súd v Istanbule vo štvrtok totiž rozhodol, že zákaz vycestovania pre 33-ročnú ženu z nemeckého Ulmu a jej takisto obžalovaného manžela Suata Čorlua zostáva v platnosti.

Istanbul 26. apríla (TASR) - Ani štyri mesiace po prepustení z vyšetrovacej väzby nesmie nemecká novinárka Mešale Toluová opustiť Turecko. Súd v Istanbule vo štvrtok totiž rozhodol, že zákaz vycestovania pre 33-ročnú ženu z nemeckého Ulmu a jej takisto obžalovaného manžela Suata Čorlua zostáva v platnosti.

Turecká justícia však zbavila Toluovú povinnosti hlásiť sa každý týždeň na polícii, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.

Proces s oboma partnermi a ďalšími 25 obžalovanými z aktivít súvisiacich s terorizmom bude pokračovať až 16. októbra.

Toluová hodnotila verdikt tureckej justície ako politické rozhodnutie a "šikanu". Avizovala odvolanie s tým, že si uvedomuje riziká spojené s prípadným obnovením jej novinárskej práce.

Súčasne vyjadrila obavy z toho, že proces môže trvať hoci aj roky. Upozornila, že jej v súčasnosti trojročný syn, ktorý vyrastal v Nemecku a momentálne je s ňou v Turecku, sa takisto nemôže vrátiť do obvyklého prostredia.