Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Novinárke Slobodnej Európy Kurmaševovej zamietli odvolanie voči väzbe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Kurmaševová, ktorá pracuje pre portál Slobodnej Európy v tatárskom a baškirskom jazyku, bola zadržaná 18. októbra v Kazani, administratívnom centre Tatárska.

Moskva 31. októbra (TASR) - Ruský súd zamietol v utorok odvolanie americko-ruskej novinárky Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) Alsy Kurmaševovej proti jej väzobnému stíhaniu. Obvinená je z toho, že si nesplnila zákonom stanovenú povinnosť a nezaregistrovala sa ako tzv. zahraničný agent. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"(Kurmaševová) a jej právnik požiadali o zmenu obmedzujúceho opatrenia z väzby na domáce väzenie. Súd ich odvolanie zamietol," uviedol pre ruskú agentúru Interfax predstaviteľ najvyššieho súdu v Tatársku.

Kurmaševová, ktorá pracuje pre portál Slobodnej Európy v tatárskom a baškirskom jazyku, bola zadržaná 18. októbra v Kazani, administratívnom centre Tatárska. Obvinili ju z toho, že si nesplnila zákonom stanovenú povinnosť a nezaregistrovala sa ako tzv. zahraničný agent a že zbierala informácie o ruskej armáde. Hrozí jej až päť rokov väzenia.

Novinárku najskôr vzali do väzby len na niekoľko dní. Začiatkom minulého týždňa však súd v Kazani rozhodol, že vo väzbe z "preventívnych dôvodov" zostane do 5. decembra.

Alsu Kurmaševová je v poradí už druhou americkou novinárkou, ktorú zadržali v Rusku od začiatku tohto roka. Koncom marca zatkli v ruskom Jekaterinburgu amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ) a obvinili ho zo špionáže. Hrozí mu až 20 rokov väzenia.

Podľa amerického rezortu diplomacie ide pri Kurmaševovej zrejme o "ďalší prípad zastrašovania amerických občanov zo strany ruskej vlády". Jej zamestnávateľ, stanica RFE/RL, žiada o novinárkino okamžité prepustenie. Výbor na ochranu novinárov označil zadržanie Kurmaševovej za "doteraz najzjavnejší prípad zneužívania ruskej legislatívy o zahraničných agentoch zameraný proti nezávislej tlači".