Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Novinárku odhaľujúcu korupciu v Azerbajdžane odsúdili na 7,5 roka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Ľudskoprávne organizácie kritizovali proces s Ismajlovovou za politicky motivovaný.

Baku 1. septembra (TASR) - Súd v Azerbajdžane dnes odsúdil na sedem a pol roka väzenia prominentnú novinárku Chadidžu Ismajlovovú známu odhaľovaním korupcie medzi vládnucou elitou a poukazovaním na porušovanie ľudských práv vo svojej vlasti.

Oznámila to agentúra Reuters, podľa ktorej súd v Baku uznal Ismajlovovú vinnou zo sprenevery, nezákonných obchodných aktivít, daňových únikov a zneužitia svojho postavenia.

Prokuratúra žiadala pre 39-ročnú novinárku deväť rokov väzenia.

"Nesúhlasíme s verdiktom a plánujeme sa proti nemu odvolať. Odsúdenie je neodôvodnené a bolo vopred dohodnuté," povedal agentúre Reuters obhajca novinárky.

Ľudskoprávne organizácie kritizovali proces s Ismajlovovou za politicky motivovaný. Podľa Amnesty International je novinárka, pracujúca pre Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda, ktoré financuje americká vláda, väzňom svedomia a obvinenia voči nej boli vymyslené, aby zastavili odhaľovanie korupcie.

V roku 2011 dostala novinárka list s intímnymi zábermi, na ktorých bola so svojím priateľom. Pisateľ ju varoval, aby prestala vyšetrovať údajnú korupciu vo vláde. Vládni predstavitelia a provládne médiá ju obvinili, že je "proarménska" či "zahraničný agent".

Napriek kritike režimu západné krajiny považujú bývalú sovietsku republiku za alternatívu k Rusku ako dodávateľovi ropy a zemného plynu.