Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juncker na summite EÚ so svojou predstavou príliš neuspel, píše tlač

Na snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prichádza na rokovanie na Bratislavskom hrade. V Bratislave dňa 16. septembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa predstáv šéfa EK J.C. Junckera by tak napríklad už v júni 2017 malo padnúť rozhodnutie o vytvorení funkčných bojových skupín EÚ.

Praha/Bratislava 17. septembra (TASR) - "Cestovnú mapu" - teda projekt ďalších dôležitých krokov únie na budúci polrok - očakával od piatkového neformálneho summitu EÚ v Bratislave jeho hostiteľ, slovenský premiér Robert Fico. Počas "brutálne úprimnej" diskusie sa nakoniec dočkal hneď dvoch konkurenčných návrhov, analyzuje spravodajský server Novinky.cz.

Jeden z týchto návrhov predložil šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, s druhým prišiel "europrezident" Donald Tusk. Návrhy summitu však ukázali, že Juncker príliš neuspel, domnievajú sa Novinky, online magazín českého denníka Právo.

"Je to vec, ktorú pán Juncker predložil ako informáciu," povedal neskôr český premiér Bohuslav Sobotka a zmierlivo vyzdvihoval zmeny v postoji šéfa eurokomisie v priebehu poslednej doby.

Juncker vo svojom pláne navrhol nové aktivity na únijnej úrovni, čo obvykle znamená posilnenie vplyvu inštitúcií EÚ. Návrhy summitu zdôraznili však skôr naplnenie toho, čo sa už v únii dohodlo.

Podľa Junckerových predstáv by tak napríklad už v júni 2017 malo padnúť rozhodnutie o vytvorení funkčných bojových skupín EÚ, únijného operačného veliteľstva a fondu na podporu obranného priemyslu.

Summit však podporil len to, aby sa ihneď začala naplňovať deklarácia o spolupráci s NATO a aby sa lepšie využili ustanovenia únijných zmlúv, všímajú si Novinky.cz.

Juncker vyzýval aj na vytvorenie Zborov európskej solidarity, ktoré majú dať mladým šancu na dobrovoľnícku prácu. Podľa summitu sa má však radšej ďalej rokovať o boji s nezamestnanosťou mladých ľudí.

Summit sa s Junckerom zhodol na potrebe posilniť únijný investičný fond - prezidenti a premiéri však požadujú, aby sa najskôr vyhodnotili jeho doterajšie výsledky, sumarizujú české Novinky.