Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novou komisárkou Rady Európy pre ľudské práva bude Dunja Mijatovičová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Mijatovičová uspela v druhom kole voľby so ziskom 107 hlasov, čo predstavovalo pomernú väčšinu.

Štrasburg 24. januára (TASR) - Komisárkou Rady Európy (RE) pre ľudské práva bude od 1. apríla Dunja Mijatovičová z Bosny a Hercegoviny. Členovia Parlamentného zhromaždenia (PZ) RE o tom rozhodli v stredu na prebiehajúcom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.

Mijatovičová uspela v druhom kole voľby so ziskom 107 hlasov, čo predstavovalo pomernú väčšinu. Tesne za ňou sa umiestnil Francúz Pierre-Yves Le Borgn', ktorého podporilo 103 delegátov. Len 19 hlasov získal kandidát Goran Klemenčič zo Slovinska, informovalo PZ RE na svojej internetovej stránke.

Komisár RE pre ľudské práva je volený na jedno šesťročné funkčné obdobie. Bosniačka Mijatovičová (53), ktorá pôsobila v rokoch 2010-2017 ako predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií, nahradí v novej funkcii Lotyša Nielsa Muižnieksa, úradujúceho od apríla 2012.

Mijatovičová v minulosti pôsobila aj ako riaditeľka vysielania v Regulačnej agentúre pre komunikácie Bosny a Hercegoviny (RAK) a predsedníčka Európskej platformy regulačných orgánov (EPRA). Predsedala tiež Expertnej skupine RE pre slobodu prejavu a informácie v krízových obdobiach. Za svoju prácu v oblasti ľudských práv získala viacero ocenení.

Funkciu komisára RE pre ľudské práva zriadili v roku 1999 s tým, že jeho hlavnou úlohou bude dozerať na uplatňovanie ľudských práv a demokratických princípov v 47 členských štátoch RE. Prvým, kto mal možnosť pôsobiť v tejto funkcii, bol Álvaro Gil-Robles zo Španielska.