Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Novou predsedníčkou ruskej ÚVK sa stala Ella Pamfilovová

Na archívnej snímke Ella Pamfilovová. Foto: TASR/AP

Doterajší predseda ÚVK Vladimir Čurov sa stal notoricky známym svojou neochotou vyšetrovať podozrenia z porušenia volebného zákona.

Moskva 28. marca (TASR) - Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) si dnes za svoju novú predsedníčku zvolila bývalú ombudsmanku pre ľudské práva Ellu Pamfilovovú. Informovala o tom agentúra AP.

Za Pamfilovovú, ktorá sa stane kľúčovou osobou pri dohľade nad korektným priebehom parlamentných volieb, hlasovalo 14 z 15 členov ÚVK. Voľby do dolnej komory ruského parlamentu (Štátnej dumy) sa budú konať 18. septembra.

Doterajší predseda ÚVK Vladimir Čurov, ktorý bol vo funkcii od roku 2007, sa stal notoricky známym svojou neochotou vyšetrovať podozrenia z porušenia volebného zákona. Funkčné obdobie súčasnej ÚVK sa skončilo 27. marca a vo výnose o zložení novej ÚVK, ktorý Putin podpísal 3. marca, nefiguruje Čurov ani ako jej člen.

Z 15 členov Ústrednej volebnej komisie, ktorých funkčné obdobie je päť rokov, vyberá piatich prezident a po piatich aj horná a dolná komora ruského parlamentu.