Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novou šéfkou rakúskej diplomacie bude expertka na Blízky východ

Predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache (vpravo) a rakúsky minister zahraničných vecí a predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz pred rokovaním vo Viedni na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Karin Kneisslová (52), ktorá je autorkou viacerých odborných publikácií, ovláda sedem cudzích jazykov, hovorí po anglicky, francúzsky, arabsky, hebrejsky, španielsky, taliansky a maďarsky.

Viedeň 16. decembra (TASR) - Expertka na Blízky východ, bývalá diplomatka Karin Kneisslová, ktorá bola členkou vyjednávacieho tímu rakúskych slobodných, povedie v budúcnosti tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa lídra Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho ide o "vynikajúcu osobnosť", v budúcnosti akéhosi Kreiskeho v sukni, ak ide o sprostredkovanie, akceptáciu a aj reklamu pre Rakúsko v zahraničí.

Rodáčka z Viedne, absolventka štúdia práva a arabistiky na tamojšej univerzite, rozširovala svoje vzdelanie svojho času aj vo Washingtone a v Paríži. Od roku 1990 pôsobila v rezorte zahraničných vecí vrátane diplomatických postov v Paríži a v Madride. Po odchode z diplomacie v jeseni 1998 pracovala ako novinárka pre médiá z nemecky i anglicky hovoriacich krajín.

Širokej verejnosti je nestraníčka-nominantka FPÖ známa vďaka analytickým príspevkom vo verejnoprávnom rakúskom rozhlase.

Karin Kneisslová (52), ktorá je autorkou viacerých odborných publikácií, ovláda sedem cudzích jazykov, hovorí po anglicky, francúzsky, arabsky, hebrejsky, španielsky, taliansky a maďarsky.

Agenda týkajúca sa Európskej únie poputuje z ministerstva zahraničných vecí do Úradu spolkového kancelára.

Novým rakúskym ministrom vnútra sa stane podľa oficiálne nepotvrdených informácií agentúry APA Herbert Kick (49), predstaviteľ FPÖ.

Novým rakúskym ministrom obrany bude ďalší nominant FPÖ Mario Kunasek (41), niekdajší hovorca slobodných pre armádne otázky.

Ich stranícky kolega, doterajší podpredseda parlamentu a neúspešný prezidentský kandidát Norbert Hofer (46) prevezme rezort infraštruktúry.

Bývalá poslankyňa FPÖ z Grazu Beate Hartingerová (58) by sa mala ujať riadenia rezortu zdravotníctva a sociálnych vecí.

Jeden z najbližších spolupracovníkov Sebastiana Kurza bude ministrom v Úrade spolkového kancelára. Niekdajší generálny tajomník ľudovcov Gernot Blümel (36) pôsobil v uplynulých dvoch rokoch aj na čele viedenskej organizácie ÖVP.

Univerzitná profesorka, trojnásobná matka a špičková vedkyňa v oblasti biológie Juliane Bognerová-Straussová (46) sa po úspechu vo voľbách vo farbách ľudovcov z ÖVP stane šéfkou rezortu pre ženské otázky.