Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Novozvolený peruánsky prezident Kuczynski sa ujal úradu

Prezidentský kandidát a bývalý peruánsky premiér Pedro Pablo Kuczynski sa teší na balkóne svojho sídla v Lime po zverejnení prvých odhadov, 5. júna 2016. Foto: TASR/AP

Kuczynski, ktorého mandát vyprší v roku 2021, sa stal nástupcom Ollantu Humalu.

Lima 28. júla (TASR) - Novozvolený peruánsky prezident Pedro Pablo Kuczynski (77) sa dnes ujal úradu. Hlava štátu pri tejto príležitosti vyzvala krajanov na jednotu v boji za spravodlivejšiu a modernejšiu krajinu, informovala tlačová agentúra DPA.

Bývalý predseda peruánskej vlády a ekonóm Svetovej banky Pedro Pablo Kuczynski tesne zvíťazil v júnovom druhom kole prezidentských volieb v latinskoamerickej krajine, keď ziskom 50,1 percenta hlasov o dve desatiny porazil Keiko Fujimoriovú, dcéru uväzneného autoritárskeho exprezidenta Alberta Fujimoriho.

Kandidát stredopravej strany Peruánci za zmenu (PPK) nebol po prvom kole volieb, v ktorom ho podporilo 21 percent voličov, favoritom, avšak minulosť protikandidátkinho otca bola zrejme rozhodujúcim faktorom v druhom kole volieb.

Kuczynski, ktorého mandát vyprší v roku 2021, sa stal nástupcom Ollantu Humalu, ktorý v zmysle platnej peruánskej ústavy už nemohol znova kandidovať na najvyššiu ústavnú funkciu.