Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Novú Kaledóniu zasiahli počítačové útoky z ruských IP adries

Francúzsky prezident Emmanuel Macron máva, keď nastupuje do svojho prezidentského lietadla pred cestou na tichomorské súostrovie Nová Kaledónia na parížskom letisku Orly. Foto: TASR/AP

Člen novokaledónskej vlády Christopher Gygs v stredu informoval, že tento "bezprecedentne silný" útok bol zastavený skôr, než došlo k významným škodám.

Nouméa 22. mája (TASR) - Nová Kaledónia bola terčom masívneho počítačového útoku, ktorý sa začal v utorok krátko po oznámení, že francúzsky prezident Emmanuel Macron odcestoval z Paríža na návštevu tohto zámorského územia, píše TASR.

Člen novokaledónskej vlády Christopher Gygs v stredu informoval, že tento "bezprecedentne silný" útok bol zastavený skôr, než došlo k významným škodám. Podľa Gygsa väčšina identifikovaných IP adries, z ktorých útok pochádzal, je z Ruska.

Ako dodal spravodajský web BFM, útok bol nasmerovaný na poskytovateľa prístupu na internet, prichádzal zvonku a jeho cieľom zrejme bolo saturovať novokaledónsku internetovú sieť miliónmi e-mailov zaslanými na jednu adresu a znefunkčniť tak celú sieť.

Účelom Macronovej návštevy v Novej Kaledónii je zriadiť misiu s doposiaľ nejasnými úlohami s cieľom upokojiť situáciu v súostroví, kde minulý pondelok vypukli nepokoje, ktoré si vyžiadali šesť mŕtvych.

Nepokoje vypukli pre ústavný návrh zákona, ktorým sa menia pravidlá regionálnych volieb: právo voliť získajú všetci pôvodní obyvatelia, ale aj obyvatelia súostrovia s najmenej desaťročným pobytom v Novej Kaledónii.

Od revízie ústavy z roku 2007, ktorá vyplýva z dohody medzi Nouméou a Parížom z roku 1998, môžu v provinčných voľbách voliť len ľudia zapísaní vo volebných zoznamoch pred dátumom tejto dohody.

Podľa vlády v Paríži by na základe nového zákona do voličských zoznamov pribudlo asi 25.000 ľudí. Novokaledónske hnutie za nezávislosť však v súvislosti s ústavným zákonom vyjadrilo obavy, že v ňom definované zmeny oslabia politický vplyv domorodých Kanakov.