Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový albánsky prezident Ilir Meta sa ujal funkcie

Albánsky prezident Ilir Meta. Foto: TASR/AP

Albánsky prezident má zväčša reprezentatívnu úlohu a jeho mandát je limitovaný na dve päťročné funkčné obdobia.

Tirana 24. júla (TASR) - Nový albánsky prezident Ilir Meta sa dnes oficiálne ujal funkcie zložením predpísanej prísahy na pôde parlamentu. Dlhoročný politik pred poslancami prisľúbil, že bude dodržiavať ústavu a zákony, rešpektovať občianske práva a slobody, brániť nezávislosť krajiny a slúžiť záujmom jej občanov.

"Pre nového prezidenta budú Albánsko a demokracia vždy na prvom mieste," povedal Meta po zložení prísahy v rámci mimoriadnej parlamentnej schôdze.

Meta bol doteraz predsedom parlamentu a zároveň lídrom strany Socialistické hnutie za integráciu (LSI), ktorá je v súčasnosti v opozícii. Po tom, ako ho zákonodarcovia v apríli zvolili do funkcie hlavy štátu, odovzdal vedenie LSI do rúk svojej manželky Moniky Kryemadhiovej.

Albánsky prezident má zväčša reprezentatívnu úlohu a jeho mandát je limitovaný na dve päťročné funkčné obdobia.

Meta (48) je vzdelaním ekonóm a svoju politickú kariéru začal v roku 1990 v študentskom protestnom hnutí, ktoré viedlo k zosadeniu komunistického režimu v Albánsku. Vo veku 30 rokov sa stal premiérom a neskôr tiež ako minister riadil rezorty zahraničných vecí, hospodárstva, obchodu a energetiky.