Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nový Jordánsky premiér stiahne návrh zákona, ktorý vyvolal protesty

Umar Razzáz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa kritikov je zákon nespravodlivý k chudobným a príslušníkom strednej triedy.

Ammán 7. júna (TASR) - Nový jordánsky premiér Umar Razzáz vo štvrtok vyhlásil, že stiahne kontroverzný návrh zákona o dani z príjmov a že ho prekonzultuje so zainteresovanými skupinami a politickými stranami. Informovala o tom agentúra AP.

"Vláda po svojom sformovaní návrh daňového zákona stiahne," ubezpečil Razzáz na stretnutí s predákmi odborových organizácií.

Návrh vyvolal v Jordánsku masové pouličné protesty. Podľa kritikov je táto legislatíva nespravodlivá k chudobným a príslušníkom strednej triedy. Podľa nového premiéra je ohľadne zákona potrebný dialóg a zvažovanie daňového zaťaženia ľudí.

Nový predseda vlády sa taktiež stretol s predsedom parlamentu Atífom Tarawnehom, ktorý taktiež - v súlade s názorom väčšiny poslancov - odporučil stiahnutie sporného zákona.

Ekonóma Umara Razzáza vymenoval v utorok za nového predsedu vlády jordánsky kráľ Abdalláh II. Došlo k tomu po pondelkovom odstúpení premiéra Háního Mulkího, ktorý presadzoval a riadil politiku úsporných opatrení v krajine.

Série protestov proti zvyšovaniu cien a daní sa konajú v Jordánsku od januára - vláda sa totiž pokúša znížiť rozpočtový schodok pomocou opatrení zameraných na zvýšenie štátnych príjmov.