Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nový juhokórejský prezident sa ujal úradu, je ochotný navštíviť KĽDR

Juhokórejský prezident Mun Če-in, archívne foto. Foto: TASR/AP

Jeho mäkšie postoje k Severnej Kórei by však mohli viesť k nesúladu s Washingtonom, ktorý sa pod novým prezidentom Donaldom Trumpom snaží formulovať svoju politiku voči režimu v Pchongjangu.

Soul 10. mája (TASR) - Novozvolený juhokórejský prezident Mun Če-in pri svojej dnešnej inaugurácii v Soule vyhlásil, že je za určitých podmienok pripravený navštíviť Severnú Kóreu, aby rokoval o jej úsilí získať rakety s jadrovými hlavicami.

Liberál Mun sa ujal funkcie už dnes, iba deň po prezidentských voľbách.

Jeho mäkšie postoje k Severnej Kórei by však mohli viesť k nesúladu s Washingtonom, ktorý sa pod novým prezidentom Donaldom Trumpom snaží formulovať svoju politiku voči režimu v Pchongjangu, pripomenula agentúra AP.

Mun vo svojom inauguračnom prejave okrem iného tiež vyhlásil, že bude "úprimne rokovať" so Spojenými štátmi, ktoré sú hlavným vojenským spojencom Soulu, a Čínou, ktorá je zasa jeho hlavným obchodným partnerom, o spornom rozmiestnení amerického protiraketového systému na juhu Kórejskej republiky.

Peking sa obáva, že prostredníctvom radarov, ktoré sú súčasťou protiraketového systému, by Washington mohol monitorovať aj čínske vojenské aktivity.

Mun Če-in oznámil prvé nominácie na významné funkcie



Nový juhokórejský prezident Mun Če-in dnes oznámil prvé mená dôležitých členov svojej administratívy. Za premiéra a šéfa tajných služieb si podľa agentúry Reuters vybral dvoch liberálnych skúsených politikov podporujúcich tzv. "slnečnú" politiku rozvoja stykov so Severnou Kóreou.

Za predsedu vlády Mun nominoval I Nak-jona, doterajšieho guvernéra provincie Čollanam-do.

Národnú bezpečnostnú službu (NIS) povedie expert na severokórejské záležitosti So Hun, ktorý pre NIS pracuje už 28 rokov. Pripravoval dva summity medzi Severnou a Južnou Kóreou v rokoch 2000 a 2007, na ktorých sa tiež zapojil do vyjednávania, informoval vo vyhlásení prezidentský palác, Modrý dom.

Šéf Munovho volebného tímu Im Čong-suk by mal na základe jeho dnešného návrhu riadiť prezidentskú kanceláriu a bývalý bezpečnostný pracovník Modrého domu bude mať na starosti prezidentovu bezpečnosť.

Všetky Munove nominácie musí ešte schváliť parlament, v ktorom však jeho strana nemá väčšinu. Na presadenie dôležitých vecí tak bude musieť uzatvárať partnerstvá s niektorými z tých, proti ktorým bojoval počas svojej cesty do prezidentskej funkcie.

Čínsky prezident prejavil ochotu pracovať s Južnou Kóreou na zlepšení vzťahov



Čínsky prezident Si Ťin-pching zablahoželal dnes novému juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi k zvoleniu do funkcie a vyjadril ochotu spolupracovať so Soulom na zlepšení vzájomných vzťahov, ktoré za vlády predchádzajúcej prezidentky Pak Kun-hje klesli na najnižšiu úroveň od nadviazania diplomatických vzťahov v roku 1992.

Pôvodne blízke vzťahy Číny s Južnou Kóreou sa prudko zhoršili v dôsledku hnevu Pekingu nad rozmiestnením sofistikovaného amerického protiraketového obranného systému THAAD v Južnej Kórei. Peking tvrdí, že THAAD ohrozuje bezpečnosť Číny, pretože jeho radarový systém je schopný preniknúť na severovýchod krajiny a monitorovať tam čínske lety a štarty rakiet.

Čínsky prezident Si Ťin-pching, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Si Ťin-pching zdôraznil, že spolupráca a vzájomný obchod medzi Čínou a Južnou Kóreou počas uplynulých 25 rokov "priniesli hmatateľné výhody národom oboch krajín a pozitívne prispeli k mieru a rozvoju v regióne," informovalo vo vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí. Čína má záujem "o zachovanie týchto úspechov dosiahnutých s veľkým úsilím," pokračuje komuniké.

"Som ochotný spolupracovať s vami na rozvoji čínsko-juhokórejských vzťahov v záujme prospechu oboch krajín a ich národov," uviedol podľa agentúry AP čínsky prezident v blahoprajnom posolstve.

Spor oboch krajín o THAAD vyvolal odvetné opatrenia voči juhokórejským firmám pôsobiacim v Číne, kde sú juhokórejský spotrebný tovar i kultúrne produkty veľmi obľúbené, a viedol k zrušeniu návštev čínskych turistických skupín v Južnej Kórei. Protikórejské nálady sa prejavili aj na čínskom internete a juhokórejské prieskumy verejnej mienky ukázali, že v dôsledku opatrení Pekingu sa názory Juhokórejčanov na Čínu výrazne zhoršili.

Nový juhokórejský prezident sa vyjadril, že Soul by mal rozmiestnenie protiraketového systému THAAD opätovne zvážiť, pretože jeho prínos v oblasti bezpečnosti nemôže ospravedlniť zhoršené vzťahy s Čínou. Washington a Soul sa usilujú získať pomoc Číny, aby prinútili Severnú Kóreu vzdať sa jadrových ambícií.