Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Nový komisár OSN Türk je znepokojený eskaláciou vojny na Ukrajine

Dvaja ozbrojení vojaci kráčajú na mieste poškodenej administratívnej budovy po ostreľovaní v Donecku, hlavnom meste Doneckej ľudovej republiky, na východe Ukrajiny, v nedeľu 16. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Od našich kolegov na mieste sme dostali správy o útokoch bezpilotných lietadiel. Je absolútne dôležité, aby civilné objekty, civilisti, neboli terčom útokov, uviedol komisár OSN pre ľudské práva.

Ženeva 17. októbra (TASR) - Nový vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v pondelok - vo svoj prvý deň v úrade - vyjadril znepokojenie nad eskaláciou vojny na Ukrajine, pričom trval na tom, že civilistov je potrebné chrániť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Akákoľvek eskalácia vojny nás hlboko znepokojuje a deje sa to na Ukrajine," povedal Türk prítomným novinárom v Ženeve.

V pondelok ráno sa v Kyjeve spustili sirény leteckého poplachu okolo 7.00 h miestneho času (6.00 h SELČ), po ktorom nasledovali výbuchy. Predstaviteľ kancelárie ukrajinského prezidenta uviedol, že na ukrajinské hlavné mesto útočili tzv. kamikadze drony.

K pondelňajším útokom došlo presne týždeň po tom, čo Rusko spustilo masívnu vlnu raketových útokov na ukrajinskú metropolu a ďalšie mestá, pripomína AFP.

"Od našich kolegov na mieste sme dostali správy o útokoch bezpilotných lietadiel. Je absolútne dôležité, aby civilné objekty, civilisti, neboli terčom útokov," uviedol nový komisár OSN pre ľudské práva.

Rakúšan Türk, ktorý vo funkcii nahradil Čiľanku Michelle Bacheletovú, zároveň zdôraznil, že rešpektovanie medzinárodného práva považuje za "absolútne zásadné".

"Veľkou výzvou je zmierniť napätie a nájsť spôsoby a prostriedky na dodržiavanie medzinárodného práva. V konečnom dôsledku ide o ľudské bytosti, ktoré nie sú zapojené do vojny a treba ich chrániť," dodal.