Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Nový mjanmarský prezident Tchin Ťjo zložil slávnostný sľub

Novým prezidentom Mjanmarska sa stal Tchin Ťjo, blízky poradca dlhoročnej opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij Foto: TASR/AP

Jeho výber bol zaručený hladkým víťazstvom Národnej ligy za demokraciu (NLD) v novembrových parlamentných voľbách a jej väčšinovým zastúpením v oboch komorách parlamentu.

Nepjito 30. marca (TASR) - Novozvolený mjanmarský prezident Tchin Ťjo zložil dnes slávnostný sľub. Na zasadaní nového parlamentu tak spolu s ním učinili aj dvaja viceprezidenti Henry Van Thio a Mjin Šwei, píše agentúra AP.

Tchin Ťjo je blízkym poradcom dlhoročnej opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij. Ide o prvého civilného prezidenta krajiny za uplynulých 50 rokov priamej či nepriamej vlády vojenskej junty.

Jeho výber bol zaručený hladkým víťazstvom Národnej ligy za demokraciu (NLD) v novembrových parlamentných voľbách a jej väčšinovým zastúpením v oboch komorách parlamentu. Tchin Ťjo (70), ktorý bol väznený predošlým režimom, ešte dnes formálne prevezme funkciu hlavy štátu od dosluhujúceho prezidenta Thein Seina, pričom úradu sa ujme 1. apríla.

Aun Schan Su Ťij bolo ústavne zakázané uchádzať sa o post prezidentky, pretože jej dvaja synovia majú cudzie občianstvo; vodkyňa opozície ich má totiž s britským občanom. V novej vláde by mala viesť rezort diplomacie a riadiť aj ministerstvo školstva. Okrem toho má politička pôsobiť aj v kancelárii prezidenta, a to ako šéfka odboru energetiky.

Aun Schan Su Ťij bude v novej mjanmarskej vláde zastávať štyri funkcie

Nositeľka Nobelovej ceny za mier a líderka Národnej ligy za demokraciu (NLD) Aun Schan Su Ťij bude v novej mjanmarskej vláde viesť štyri rezorty. Okrem diplomacie to bude aj ministerstvo školstva, ministerstvo energetiky a zásobovania elektrinou a bude zastávať aj post ministra pri prezidentskej kancelárii.

Okrem 18 členov novej vlády, ktorá je prvou civilnou v Mjanmarsku po viac ako 50 rokoch, zložil dnes sľub aj nový prezident Tchin Ťjo, blízky poradca Aun Schan Su Ťij a dlhoročný člen NLD.

V prejave k poslancom parlamentu uviedol, že prioritou novej vlády bude národné zmierenie, mier a sociálny a ekonomický rozvoj, ale aj ústava, ktorá zaručí krajine demokraciu a federálne usporiadanie.

Funkcií sa dnes ujali aj dvaja noví viceprezidenti - Henry Van Thio a Mjin Šwei, ktorého nominovala armáda. Vysokopostaveným príslušníkom armády pridelili vo vláde viacero kľúčových postov, napríklad ministerstvo obrany.

Ešte pred vymenovaním ministrov parlament 20. marca schválil návrh na zníženie počtu ministerstiev z 36 na 21, ako aj na zníženie počtu členov vlády z doterajších 32 na 18. Nová mjanmarská vláda začne pracovať 1. apríla.

NLD zvíťazila v parlamentných voľbách, ktoré sa v Mjanmarsku konali vlani v novembri. Išlo o prvé voľby od roku 2011, keď sa vzdala moci tamojšia vojenská junta a začal sa proces prechodu krajiny k demokracii.