Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nový poľský premiér Donald Tusk zložil prísahu

Poľský premiér Donald Tusk (uprostred) prijíma gratulácie od zákonodarcov po tom, čo jeho vláda získala dôveru dolnej komory parlamentu - Sejmu vo Varšave v utorok 12. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Počas ceremónie v prezidentskom paláci vo Varšave zložia prísahu všetci ministri novej Tuskovej vlády.

Varšava 13. decembra (TASR) - Nový poľský premiér Donald Tusk zložil v stredu prísahu do rúk prezidenta Andrzeja Dudu. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Počas ceremónie v prezidentskom paláci vo Varšave zložia prísahu všetci ministri novej Tuskovej vlády. Vymenovanie premiéra a vlády prezidentom je posledný krok pri prebratí moci novou vládou, ku ktorému prišlo v Poľsku tento týždeň.

Tuskova proeurópska vláda získala v utorok dôveru v dolnej komore parlamentu - Sejme. Zvolením Tuska za premiéra sa v Poľsku končí osemročné vládnutie konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

V parlamentných voľbách v polovici októbra PiS zvíťazila, ale väčšinu v Sejme získala dovtedajšia opozícia. Tuskova Občianska platforma, stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica podpísali dohodu o spolupráci už pred mesiacom. Prezident Andrzej Duda napriek tomu poveril zostavením vlády víťaza volieb, predchádzajúceho premiéra Mateusza Morawieckého, aj keď sa neočakávalo, že vláda PiS získa v Sejme dôveru.

Hlavnou prekážkou pre novú vládnu koalíciu bude právomoc prezidenta - ktorý je spojencom PiS - vetovať návrhy zákonov schválené v parlamente. Duda zostane vo funkcii do polovice roku 2025, pripomína PAP.