Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Aj kráľovné starnú: Predstavili nový oficiálny portrét Alžbety II.

Adam Lawrence, generálny riaditeľ Britskej kráľovskej mincovne, predstavuje médiám nový portrét britskej kráľovnej Alžbety II. (v strede) v National Portrait Gallery v Londýne, v pondelok 2. marca 2015. Autorom ostatného portrétu britskej kráľovnej Alžbety II., piateho počas jej panovania, je mladý dizajnér Jody Clark (33). Portréty kráľovnej boli zhotovené v rokoch 1952,1968,1985,1998 a 2015. Obraz kráľovnej sa objaví na minciach ešte v tomto roku. Foto: TASR/AP/Alastair Grant

Mince s aktualizovanou podobizňou Alžbety II. sa začnú raziť okamžite, do peňaženiek Britov sa dostanú počas tohto roka.

Londýn 2. marca (TASR) - Nový oficiálny portrét britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý sa objaví na minciach Spojeného kráľovstva, predstavili dnes v Londýne. Platidlá s aktuálnou podobizňou sa dostanú do obehu ešte v priebehu tohto roku.

Portrét je už piatym oficiálnym zobrazením tejto 88-ročnej panovníčky od jej nástupu na trón v roku 1952 a prvým od roku 1998. Alžbeta sa v septembri stane najdlhšie vládnucim britským monarchom, keď v dobe strávenej na tróne predstihne kráľovnú Viktóriu.

Nové vyobrazenie kráľovnej s diamantovou korunou, ktorú mala na hlave pri svojej korunovácii, vytvorila 33-ročná rytkyňa britskej Kráľovskej mincovne Jody Clarková. Jej dizajn vybrala porota z veľkého množstva anonymných predlôh, píše agentúra Reuters.

Predstavenie nového portrétu kráľovnej Alžbety II.



Ostatným kráľovským rytcom, povereným vytvoriť portrét britského panovníka, bol George William de Saulles, ktorý vytvoril portrét kráľa Eduarda VII. z roku 1902.

Mince s aktualizovanou podobizňou Alžbety II. sa začnú raziť okamžite, do peňaženiek Britov sa dostanú počas tohto roka.