Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na novom premiérovi sa sa v Rumunsku nedohodli, konzultácie pokračujú

Klaus Iohannis Foto: TASR/AP

Predčasné voľby by boli prvými v Rumunsku.

Bukurešť 6. novembra (TASR) - Konzultácie o novom rumunskom premiérovi budú pokračovať na budúci týždeň, keďže počiatočné rokovania s politickými lídrami a predstaviteľmi občianskej spoločnosti nepriniesli kandidáta, oznámil dnes rumunský prezident Klaus Iohannis.

Bývalý premiér Victor Ponta, ktorý čelí súdnemu procesu za korupciu, nečakane podal v stredu 4. novembra demisiu. Reagoval tak na pouličné protesty desaťtisícov Rumunov, požadujúcich odstúpenie vlády a očistenie politických kruhov. Hnev verejnosti trval už dlhšie, ale vyvrcholením bol smrtiaci požiar v nočnom klube v hlavnom meste Bukurešť, pripomenula dnes situáciu tlačová agentúra Reuters.

Iohannis absolvoval v stredu a vo štvrtok stretnutia s vplyvnými osobnosťami politického a občianskeho života, s ktorými sa radil o prípadných nástupcoch Pontu.

"Počas tohto kola konzultácií som videl, že v rumunskej politike je potrebná celková zmena. Jediné kolo rozhovorov nestačí," povedal novinárom Iohannis. "Začiatkom budúceho týždňa zvolám nové kolo rozhovorov. Je možné, že koncom budúceho týždňa dospejeme k záveru, ktorý predstavíme ľuďom," dodal rumunský prezident.

Žiadna zo skupín z trojstrannej vládnej koalície a centristickej opozície, ktorých zástupcovia sa s Iohannisom stretli, nenavrhla kandidáta, vyjadrili však pripravenosť na konsenzuálne riešenie. Centristická opozícia žiada predčasné voľby.

"Z konzultácií ešte nevyplynulo žiadne politické riešenie ani jasný záver," uviedol bývalý premiér Calin Tariceanu, líder menšej koaličnej vládnej strany.

"Nediskutovali sme o žiadnych menách... V nasledujúcich niekoľkých dňoch sa budú konať ďalšie rozhovory, aj medzi stranami," informoval odchádzajúci minister poľnohospodárstva Daniel Constantin.

Desaťtisíce pokojných protestujúcich, prevažne mladých ľudí, vychádzajú už tri dni vždy večer do ulíc a požadujú hlbokú reformu politických kruhov a dôkladný boj proti korupcii na vysokých miestach.

Líder Pontovej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea vysvetlil, že sa diskutuje o niekoľkých možnostiach. Do úvahy prichádza napríklad technokratický kabinet odborníkov, široko podporovaná vláda národnej jednoty alebo dokonca predčasné voľby.

Predčasné voľby by boli prvými v Rumunsku. Môžu sa konať v prípade, že dobrovoľne odstúpia všetci poslanci alebo v dvoch po sebe nasledujúcich hlasovaniach bude vyslovená nedôvera dvom nominantom na post premiéra, a to do 60 dní od prvej nominácie - túto podmienku je však ťažké splniť.

Riadne parlamentné voľby sú naplánované na december 2016.

Väčšina komentátorov očakáva, že Pontova rezignácia prinesie v nasledujúcich týždňoch nový kabinet, pravdepodobne vedený technokratom.