Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na novom ruskom sankčnom zozname je aj generálny tajomník Rady EÚ

Ilustračn foto, Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

Okrem čierneho zoznamu s menami vplyvných ľudí z EÚ má Moskva aj americký sankčný zoznam. Na zozname nie je žiadny Slovák.

Bratislava 30. mája (TASR) - Európska únia dnes vyjadrila protest v súvislosti so zoznamom mien takmer 90 európskych politikov, diplomatov a predstaviteľov ozbrojených síl a tajných služieb, ktorým Rusko v reakcii na sankcie EÚ zakázalo vstup na svoje územie.

EÚ vo svojom dnešnom vyhlásení uviedla, že viacerým politikom EÚ bol v uplynulých mesiacoch odmietnutý vstup na územie Ruska na základe existencie akéhosi "tajného zoznamu". Vo vyhlásení sa uvádza, že vedenie EÚ teraz má k dispozícii "čierny zoznam" s 89 menami európskych predstaviteľov, ale považuje toto opatrenie Ruska za "svojvoľné a neodôvodnené".

Fakt, že Rusko s EÚ zdieľa zoznam osôb, na ktoré uvalilo sankcie, potvrdila dnes aj tlačová služba šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej. Dodala však tiež, že "nemáme žiadne iné informácie ohľadom právnej bázy, kritérií a procesu rozhodovania".

"Považujeme toto opatrenie za úplne svojvoľné a neodôvodnené, najmä v prípade neexistencie akéhokoľvek ďalšieho spresnenia a transparentnosti," uvádza sa vo vyhlásení Mogheriniovej úradu.

Nemecko žiada vysvetlenie

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier upozornil, že ruský zoznam nepomôže snahám o zmiernenie "nebezpečného konfliktu na východe Ukrajiny". Počas dnešnej návštevy vo východoukrajinskom meste Dnepropetrovsk Steinmeier skonštatoval, že si nemyslí, že by bolo "obzvlášť múdre" vydávať podobné zákazy na vstup.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier
Foto: TASR/AP


Nemecko žiada od Moskvy vysvetlenie celej kauzy, pričom upozorňuje, že ľudia, ktorých mená sa ocitli na zozname, majú právo vedieť, prečo sa tak stalo, aby mohli podniknúť príslušné právne kroky.

Ako informovala agentúra Reuters, v zozname figuruje aj meno Uweho Corsepiusa, ktorý momentálne pôsobí vo funkcii generálneho tajomníka Rady EÚ v Bruseli, ale v minulosti bol poradcom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a mal de facto na starosti vzťahy Nemecka s EÚ. Okrem neho je na zozname aj ďalších šesť Nemcov.

Na čiernom zozname sa ocitol aj Bruno Le Roux, predseda poslaneckého klubu vládnucich socialistov vo francúzskom parlamente. Je tam aj bývalý podpredseda britskej vlády Nick Clegg a belgický expremiér Guy Verhofstadt, ktorý v europarlamente vedie skupinu liberálov.

Hovorkyňa britského ministerstva zahraničných vecí dnes v reakcii na ruský čierny zoznam uviedla, že zákaz pre predstaviteľov EÚ vycestovať do Ruska nemá opodstatnenie. "Ak zámerom Ruska je vyvinúť na EÚ tlak s cieľom dosiahnuť uvoľnenie sankcií, potom toto na to nie je správny spôsob," upozornila.

Francúzske diplomatické zdroje podľa Reuters informovali, že Paríž zatiaľ nebol so zoznamom oficiálne oboznámený.

Poliaci majú na zozname 18 ľudí

Americký sankčný zoznam

Ilustračná snímka

Rusko potvrdzuje, že zaslalo členským štátom EÚ zoznam osôb, ktoré majú zákaz vstupu do Ruskej federácie. Moskva však nechce komentovať mená, ktoré sa objavili v tlači a ktoré sú na zozname údajne uvedené, uviedol dnes pre agentúru TASS vysokopostavený zdroj na ruskom ministerstve zahraničných vecí.

Zdroj pripomenul, že Rusko už dávno odporúčalo predstaviteľom krajín, ktoré voči Rusku zaviedli sankcie, aby sa pred cestou obrátili na ruské konzulárne úrady a overili si, či nemajú zákaz vstupu na územie Ruskej federácie.

"Avšak naši partneri namiesto toho, aby tak urobili, požiadali, aby sme ich informovali diplomatickou cestou. Preto sme im aj zaslali spomínané zoznamy," spresnil zdroj.

Nemenovaný diplomatický zdroj uviedol, že európskym partnerom boli zoznamy odovzdané ako dôverná informácia. "Ich zverejnenie je vecou svedomia príslušných krajín," poznamenal zdroj.

Ruská strana podľa zmieneného zdroja nechápe, či "európski kolegovia tieto zoznamy potrebovali, aby minimalizovali nepríjemnosti", aké by mali osoby, ktorým by bol potenciálne odmietnutý vstup do Ruska, alebo či im "ide o ďalšiu politickú šou".

V reakcii na žiadosti z niektorých európskych metropol o vysvetlenie, prečo sa tá-ktorá osoba dostala na tzv. čierny zoznam, zdroj uviedol, že obmedzenia na vstup do Ruska pre predstaviteľov niektorých krajín boli zavedené výlučne ako reakcia na "kampaň sankcií, ktorú rozpútali vo vzťahu k Rusku niektoré štáty EÚ na čele s Nemeckom".

Zdroj podľa agentúry TASS vyhlásil, že v kauze s recipročnými čiernymi zoznamami postupujú "USA adekvátnejšie ako krajiny EÚ". "Analogický zoznam existuje aj vo vzťahu k občanom USA, ale treba poznamenať, že v tomto prípade sa naši americkí partneri správajú konštruktívnejšie ako európski," uviedol.
Poľsko, ktoré je v rámci EÚ jedným z najtvrdších kritikov politiky Ruska voči Ukrajine, má na zozname 18 občanov vrátane predsedu poľského Senátu Bogdana Borusewicza, ktorého ruské úrady odmietli vstup na územie Ruska, keď sa začiatkom marca chcel zúčastniť na pohrebe zavraždeného opozičného politika Borisa Nemcova.

Hovorkyňa poľskej vlády dnes vyhlásila, že "od istého času vnímame, že Rusko sa nesnaží zmierniť napätie, ale skôr ho posilňovať".

Okrem občanov Británie, Francúzska, Nemecka a Poľska sa na ruskom čiernom zozname ocitli aj mená politikov, diplomatov a predstaviteľov ozbrojených síl či tajných služieb z Bulharska, Česka, Dánska, Estónska, Fínska, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Španielska.

Podľa nemeckého denníka Bild je na zozname okrem iných aj britský europoslanec a bývalý minister zahraničia a obrany Malcolm Rifkind i český politik a bývalý minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg.

V zozname je aj Sandra Kalnieteová, bývalá lotyšská ministerka zahraničných vecí a bývalá európska komisárka, Robert John Sawers, ktorý pôsobil ako britský diplomat a bol aj šéfom spravodajskej služby MI6, estónsky minister obrany Urmas Reinsalu aj bývalý poľský premiér a bývalý predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek.

Zákaz vycestovať do Ruska má aj predsedníčka frakcie Zelených v europarlamente Rebecca Harmsová, ktorá bola vlani ostrou kritičkou postupu Ruska voči Ukrajine, ako aj jej kolega Daniel Cohn-Bendit, ktorý vyzval na bojkot futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018.

Na čiernej listine je z Nemecka aj štátna tajomníčka na ministerstve obrany Katrin Suderová, hlavný veliteľ nemeckého vojenského letectva Karl Müllner, či známy politik CSU Bernd Posselt.

Agentúra TASS s odvolaním sa na dánsku agentúru Ritzaus Bureau informovala, že na ruskom čiernom zozname sú aj štyria občania Dánska vrátane dvoch bývalých ministrov zahraničných vecí Pera Stiga Möllera a Lene Espersenovej.

Zákaz vstupu do Ruska má aj osem občanov Švédska. Je medzi nimi europoslankyňa Anna Maria Corazza Bildtová, jej kolega Gunnar Hökmark, riaditeľ švédskej vojenskej tajnej služby Gunnar Karlsson, vojenský pridelenec pri NATO a EÚ admirál Odd Werin, bývalá ministerka kultúry Lena Adelsohn-Leljerothová, bývalá poslankyňa Marietta de Pourbaix-Lundinová, ako aj Eva Liedströmová Adlerová z úradu na vymáhanie práva a Magnus Söderman, napojený na švédsku neonacistickú stranu.

Zákaz aj štyrom českým politikom

Podľa fínskej televízie YLE sú na zozname aj štyria českí politici: poslanec Európskeho parlamentu Jaromír Štětina, poslanci TOP 09 Karel Schwarzenberg a Marek Ženíšek a bývalý eurokomisár Štefan Füle, informoval dnes Český rozhlas.

Situácia na Ukrajine uvrhla vzťahy medzi Ruskom a EÚ do najzávažnejšej krízy od konca studenej vojny. V súvislosti so zasahovaním Ruska do vývoja na Ukrajine, anektovaním Krymského polostrova a podporou proruských separatistov na východe Ukrajiny uvalila EÚ na Rusko sériu sankcií, ktoré zahŕňajú zmrazenie bankových účtov a zákaz vycestovať do EÚ. Tieto opatrenia sa týkajú 151 fyzických osôb z Ruska a Ukrajiny, ako aj 37 právnických subjektov. Rusko na reštrikcie reagovalo odvetnými opatreniami.

Maršál Senátu Poľskej republiky Bogdan Borusewicz
Foto: TASR/Michal Svítok