Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nový šéf diplomacie Heiko Maas priblížil svoje priority a zámery

Na archívnej snímke Heiko Maas. Foto: TASR/AP

Krátko po prevzatí rezortu sa H. Maas vydal na krátku návštevu Francúzska - do Paríža - a ešte v tomto týždni by chcel zavítať aj do poľskej metropoly Varšava.

Berlín 14. marca (TASR) - Rastúcu zodpovednosť Nemecka v súčasnom svete zdôraznil v stredu v nástupnom vystúpení nový šéf tamojšej diplomacie Heiko Maas.

Podľa jeho slov síce nikto nepotrebuje nemeckú zahraničnú politiku, ktorá sa sama preceňuje, avšak rovnako mylná a v súčasnej situácii vo svete možno ešte nebezpečnejšia by bola zahraničná politika, ktorá zostáva bokom.

Maas chce v tomto duchu vyslať aj signál prostredníctvom prvých zahraničných ciest.

Krátko po prevzatí rezortu sa vydal na krátku návštevu Francúzska - do Paríža - a ešte v tomto týždni by chcel zavítať aj do poľskej metropoly Varšava.

Smerovanie pre nemeckú zahraničnú politiku stanovuje podľa ministra zahraničných vecí trhlina, ktorá jestvuje vo svete medzi stúpencami otvorenosti svetu a tolerancie na strane jednej a prívržencami izolácie a návratu k nacionalizmu.

Heiko Maas hovoril podľa tlačovej agentúry DPA aj o tvrdom kurze voči Ruskej federácii, ktorej anexiu Krymu v rozpore s medzinárodným právom a pretrvávajúcu agresiu voči Ukrajine nemožno, ako formuloval, akceptovať. Šéf nemeckej diplomacie potvrdil, že Berlín je spoločne s Parížom pripravený na sprostredkovateľskú úlohu v tzv. normandskom formáte.

Šéf nemeckej diplomacie vyjadril znepokojenie v súvislosti s atentátom na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa vo Veľkej Británii a konštatoval, že britské poznatky z vyšetrovania berú v Berlíne veľmi vážne.

Osobitný dôraz chce klásť Maas na zlepšenie v ostatnom čase napätých nemecko-izraelských vzťahov. V tejto súvislosti avizoval návštevu židovského štátu pri príležitosti osláv 70. výročia jeho vzniku.

Maas zdôraznil, že zodpovednosť za bezpečnostnú politiku je jednou z kľúčových úloh diplomacie. Avizoval v tejto súvislosti, že Nemecko sa bude od januára 2019 uchádzať o kreslo člena Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov na dvojročné obdobie.