Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nový šéf kosovskej diplomacie Behgjet Pacolli rokoval v Podgorici

Šéf kosovskej diplomacie Behgjet Pacolli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po stretnutí s čiernohorským rezortným partnerom Srdjanom Darmanovičom požiadal Pacolli čiernohorskú stranu o zohľadnenie ťažkostí Kosova.

Podgorica 26. septembra (TASR) - Ratifikácia kosovsko-čiernohorskej dohody o hraniciach podpísanej pred viac ako dvoma rokmi v kosovskom parlamente v súčasnosti nie je možná. Počas návštevy čiernohorskej metropoly Podgorica to dnes vyhlásil nový šéf kosovskej diplomacie Behgjet Pacolli.

Po stretnutí s čiernohorským rezortným partnerom Srdjanom Darmanovičom požiadal Pacolli čiernohorskú stranu o zohľadnenie ťažkostí Kosova, konkrétne "pomerne komplikovaného zloženia jeho parlamentu". Ratifikácia dohody preto momentálne nie je možná, zdôraznil.

Darmanovič poznamenal, že pre Čiernu Horu je otázka hraníc s Kosovom už uzavretou záležitosťou, informovala agentúra APA.

Nový kosovský premiér Ramush Haradinaj krátko po nástupe do funkcie zrušil komisiu zriadenú predchádzajúcou vládou v Prištine na demarkáciu hraníc s Čiernou Horou a zriadil novú.

Haradinaj patril v čase pôsobenia v opozícii medzi ostrých kritikov predmetnej dohody s Čiernou Horou z augusta 2015, v zmysle ktorej Priština údajne prenechá Podgorici okolo 8000 hektárov lúk.

Ratifikácia dohody je však jedným z významných predpokladov pre liberalizáciu vízovej povinnosti pre občanov Kosova pri ich cestách do členských krajín Európskej únie.