Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nový šéf OSN po nástupe do funkcie zverejnil mierové posolstvo

Na snímke generálny tajomníka OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Nový generálny tajomník OSN António Guterres dnes po nástupe do funkcie zverejnil výzvu na mier vo svete.

New York/Viedeň 1. januára (TASR) - Nový generálny tajomník OSN António Guterres dnes po nástupe do funkcie zverejnil výzvu na mier vo svete.

"V novoročný deň vás chcem všetkých požiadať, aby sme si dali jedno spoločné novoročné predsavzatie: Dajme si záväzok postaviť si mier na prvé miesto," napísal portugalský expremiér a diplomat Guterres vo vyhlásení, ktoré zverejnila Informačná služba OSN.

Nový šéf svetovej organizácie upriamil pozornosť na utrpenie miliónov civilistov, ktorí sa nachádzajú v oblastiach vojen a konfliktov vo svete a musia hromadne opúšťať svoje domovy. Podľa jeho slov je narušená stabilita celých regiónov a svet znepokojuje hrozba globálneho terorizmu.

Medzinárodné spoločenstvo sa podľa Guterresa musí - v záujme mieru a urovnania konfliktov - snažiť o prekonanie vzájomných rozporov a o dosiahnutie politických kompromisov pri rokovacom stole, uviedol Guterres.

"Všetko, o čo sa ako ľudská rodina snažíme - dôstojnosť, nádej, pokrok a prosperita -, závisí od mieru. A mier závisí od nás. Apelujem na vás, aby ste sa pridali k môjmu predsavzatiu dosiahnuť mier - nielen dnes, ale každý deň. Premeňme rok 2017 na rok za mier," apeloval na svetovú verejnosť nový generálny tajomník OSN, ktorý vo funkcií nahradil juhokórejského diplomata Pan Ki-muna.