Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Nový senegalský prezident Macky Sall zložil prísahu

Nový senegalský prezident Macky Sall Foto: TASR/AP

Na slávnostnom akte v jednom z hotelov senegalskej metropoly sa zúčastnili hlavy viacerých afrických štátov, napríklad prezidenti Beninu, Gambie, Libérie i Pobrežia Slonoviny.

Dakar 2. apríla (TASR) - Novozvolený prezident západoafrického Senegalu Macky Sall (50) zložil dnes v Dakare ústavou predpísanú prísahu. Na slávnostnom akte v jednom z hotelov senegalskej metropoly sa zúčastnili hlavy viacerých afrických štátov, napríklad prezidenti Beninu, Gambie, Libérie i Pobrežia Slonoviny.

Bývalý predseda senegalskej vlády zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb z 25. marca, keď ho podporilo 65,8 percenta voličov. Jeho súper, doterajší prezident Abdoulaye Wade (85) získal len 34,2 percenta hlasov.

Macky Sall je štvrtým senegalským prezidentom od vyhlásenia nezávislosti niekdajšej francúzskej kolónie v roku 1960. Už krátko po tom, čo bolo jasné, že voľby priniesli jeho víťazstvo, sľúbil občanom krajiny začiatok "novej éry". V predvolebnej kampani kládol neskorší víťaz dôraz na zvýšenie počtu pracovných príležitostí na vidieku a na nezvyšovanie cenovej úrovne v oblasti potravín.