Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Nový somálsky prezident unikol atentátu len dva dni po zvolení

Hasan Šajch Mahamúd Foto: TASR/AP Photo

K útoku sa prihlásili povstalci z organizácie aš-Šabáb.

Mogadišo 12. septembra (TASR) - Len dva dni po svojom zvolení dnes nový somálsky prezident Hasan Šajch Mahamúd tesne unikol pokusu o atentát.

V hoteli v hlavnom meste Mogadišo došlo k zrejme samovražednému bombovému útoku v čase, keď v ňom Mahamúd vystúpil na tlačovej konferencii s kenským ministrom zahraničných vecí Samom Ongerim. Obaja vyviazli bez zranení.

Hotelom otriasli dva výbuchy. Pred budovou bolo následne vidno dve telá, jedno pravdepodobne patrilo samovražednému útočníkovi, a na ceste ostala veľká jama, informoval svedok agentúru Reuters.

K útoku sa prihlásili povstalci z organizácie aš-Šabáb. Skupina prepojená na al-Káidu v utorok odsúdila Mahamúda ako "zradcu" a vo vyhlásení ďalej uviedla, že bude pokračovať v džiháde proti vláde, ktorá podľa nej slúži len západným záujmom.

Útok pripomenul obrovské bezpečnostné výzvy, ktorým čelí Mahamúd po prvých prezidentských voľbách v Somálsku po niekoľkých desaťročiach. Jeho pondelkové zvolenie parlamentom je súčasťou procesu zameraného na vytvorenie stabilnej vlády vo vojnou zdevastovanej africkej krajine, ktorá sa zmieta v chaose bez funkčného centrálneho vedenia od roku 1991.

Hotel, kde došlo k samovražednému útoku.
Foto: TASR/AP Photo