Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nový srbský prezident Vučič: Kosovo je neoddeliteľná súčasť Srbska

Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Hoci sa Vučič presúva z mocensky silnejšej pozície premiéra do funkcie prezidenta, ktorá má zväčša reprezentatívny charakter, predpokladá sa, že si zachová všetky mocenské páky na kontrolu SNS.

Belehrad 31. mája (TASR) - Doterajší srbský premiér Aleksandar Vučič zložil dnes prezidentský sľub a stal sa tak novou hlavou štátu. V rámci prísahy sa zaviazal aj k tomu, že bude chrániť územnú celistvosť Srbskej republiky, ktorej súčasťou je podľa Belehradu stále i Kosovo.

"Sľubujem, že budem venovať všetko svoje úsilie pre zachovanie zvrchovanosti a územnej celistvosti Srbskej republiky vrátane Kosova ako jeho neoddeliteľnej súčasti," prisahal Vučič, ktorého citovala agentúra Tanjug.

Vučič (47) v prezidentskom kresle nahradil Tomislava Nikoliča, ktorý sa už o druhé päťročné funkčné obdobie neuchádzal.

Aleksandar Vučič jasne zvíťazil už v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali začiatkom apríla. Stalo sa tak len 11 mesiacov po tom, ako so svojou Srbskou pokrokovou stranou (SNS) zvíťazil aj v parlamentných voľbách.

Hoci sa Vučič presúva z mocensky silnejšej pozície premiéra do funkcie prezidenta, ktorá má zväčša reprezentatívny charakter, predpokladá sa, že si zachová všetky "mocenské páky" na kontrolu SNS. Nešlo by o nový koncept - zosnulý srbský líder Slobodan Miloševič disponoval všetkou mocou bez ohľadu na svoju aktuálnu politickú funkciu.

Kto Vučiča vystrieda na poste premiéra, zatiaľ nie je známe. Svojho nástupcu by mal vymenovať do 18. júna.

Vučič bol v minulosti politickým spojencom krajne pravicového extrémistu Vojislava Šešelja a jeho Srbskej radikálnej strany (SRS). Svoju rétoriku zmiernil po založení SNS v roku 2008, čím zaplnil vtedy uprázdnený stredopravý priestor v srbskej politike. Z proruského oponenta EÚ sa postupne stal zástancom vstupu Srbska do tohto bloku, blízkych vzťahov s Moskvou sa však nevzdal.