Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Nový vodca Gabonu Oligui sľubuje demokratickejšie inštitúcie v krajine

V stredu 30. augusta 2023 na prázdnej ulici v Libreville v Gabone vidno znehodnotený billboard gabonského prezidenta Aliho Bonga Ondimbu. Foto: TASR/AP

Pučisti v stredu oznámili, že rozpustili inštitúcie, anulovali výsledky volieb a uzavreli hranice krajiny. Oligui má v pondelok 4. septembra zložiť prísahu ako dočasný prezident krajiny.

Libreville 2. septembra (TASR) - Nový vodca africkej krajiny Gabon generál Brice Oligui Nguema v piatok vo svojom prejave povedal, že inštitúcie v krajine budú demokratickejšie a ich rozpustenie po stredajšom prevrate je len dočasné. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Je to otázka ich reorganizácie s cieľom urobiť ich (inštitúcie) demokratickejšími a viac v súlade s medzinárodnými štandardmi," povedal a dodal, že je to v záujme ľudských práv, základných slobôd, demokracie a právneho štátu.

Oligui v piatok takisto vedúcich predstaviteľov z oblasti obchodu varoval pred nadmernou fakturáciou a povedal im, aby prispeli k rozvoju krajiny. Pozval tiež zahraničných darcov, diplomatov a zástupcov medzinárodných organizácií, aby sa s ním stretli.

Podrobnosti tohto stretnutia však nie sú známe. Veľvyslanectvá krajín či organizácie, ktoré stredajší prevrat odsudzujú, pre AFP uviedli, že tam nevyslali svojich najvyššie postavených predstaviteľov, ale len nižšie postavených zástupcov.

Veliteľ prezidentskej stráže Oligui bol v stredu na čele vojenského prevratu proti prezidentovi Alimu Bongovi, ktorého rodina bola v Gabone pri moci už 55 rokov. Volebná komisia krátko predtým informovala, že prezidenta Bonga opätovne zvolili na tretie funkčné obdobie.

Pučisti v stredu oznámili, že rozpustili inštitúcie, anulovali výsledky volieb a uzavreli hranice krajiny. Oligui má v pondelok 4. septembra zložiť prísahu ako dočasný prezident krajiny.

OSN, Africká únia (AÚ) i Francúzsko však prevrat odsúdili. Mierová a bezpečnostná rada Africkej únie (AÚ) pozastavila všetky aktivity tejto krajiny v rámci AÚ. Gabon bol v minulosti francúzskou kolóniou a nezávislosť získal v roku 1960.