Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Nový vrchný veliteľ ukrajinskej armády nič nezmení

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident uviedol, že zmena bola potrebná po minuloročnej dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzíve, ktorá nebola veľmi úspešná.

Moskva 9. februára (TASR) - Vymenovanie nového hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl nič nezmení, vyhlásil v piatok Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Nemyslíme si, že je to faktor, ktorý zmení smerovanie špeciálnej vojenskej operácie. Tá bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté jej ciele," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v utorok oznámil, že Kyjev odvolal z funkcie hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj do tejto funkcie vymenoval doterajšieho veliteľa pozemných síl Olexandra Syrského. Podľa AFP išlo o najväčšiu zmenu v ukrajinskom vojenskom vedení od začiatku konfliktu na Ukrajine vo februári 2022.

Ukrajinský prezident uviedol, že zmena bola potrebná po minuloročnej dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzíve, ktorá nebola veľmi úspešná.

Syrskyj je podľa AFP skúsený generál, ktorý viedol ukrajinských vojakov pri dvoch z najväčších ukrajinských vojenských útokoch. Na začiatku invázie viedol obranu Kyjeva, pomocou ktorej sa podarilo prekaziť plán Ruska na ovládnutie ukrajinskej metropoly behom niekoľkých dní. Na jeseň 2022 zase viedol bleskovú ofenzívu v Charkovskej oblasti, vďaka ktorej sa podarilo ruských vojakov prinútiť ustúpiť z veľkej časti územia.

Moskva od začiatku vojny vykonala viacero zmien na veliteľských pozíciách. Po tom, čo sa ruské vojská museli stiahnuť z Charkova, zverila Moskva dohľad nad vojenským ťažením na Ukrajine generálovi Sergejovi Surovikinovi. Toho len o necelý mesiac odvolali a dohľad nad ruskými vojakmi na Ukrajine prevzal náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.