Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland chce obmedziť právo veta v BR OSN kvôli masovým zverstvám

Bezvládne telo malého Ajlana vyplavilo v stredu na pláž pri letovisku Bodrum, ktoré leží na pobreží Egejského mora na juhozápade Turecka. Foto: TASR/AP

Premiér Nového Zélandu na Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že nadišiel čas, aby členovia BR OSN prestali v záujme zastavenia násilia v Sýrii dbať na svoje vlastné záujmy a historické spojenectvá.

Wellington 2. októbra (TASR) - Novozélandský premiér John Key kritizoval dnes Bezpečnostnú radu OSN za to, že nedokázala ukončiť utrpenie v Sýrii.

Premiér na Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že nadišiel čas, aby členovia BR OSN prestali v záujme zastavenia násilia v Sýrii dbať na svoje vlastné záujmy a historické spojenectvá.

Zdôraznil, že právo veta, ktoré majú piati stáli členovia BR OSN (USA, Čína, Rusko, Francúzsko a Británia) vytvorilo mimoriadnu mocenskú nerovnováhu a obmedzuje efektívnosť Bezpečnostnej rady.

"Z tohto dôvodu Nový Zéland podporuje obmedzenie používania veta v situáciách masových zverstiev," citovala ho agentúra DPA.

Key zdôraznil, že dôsledky neschopnosti BR OSN konať nie sú iba teoretické.

"Ľudské straty sú skutočné. Mŕtvy trojročný chlapec, ktorého vyplavilo more na tureckej pláži; stovky tisíc zabitých a milióny prinútených ujsť zo svojich domovov."

"Nemôžeme ignorovať chúliacich sa cestujúcich na železničných staniciach v Európe a realitu utečencov zažívajúcich chudobu v táboroch alebo provizórnych domovoch v Turecku, Jordánsku a Libanone," povedal.

Nový Zéland bol zvolený na dva roky za nestáleho člena BR OSN vlani v októbri.