Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland chce podpísať novú dohodu s NATO, prehodnocuje bezpečnosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najväčším obchodným partnerom Nového Zélandu je Čína, čo núti Wellington pohybovať sa na tenkej diplomatickej hranici medzi Pekingom a Washingtonom.

Wellington 28. marca (TASR) - Nový Zéland v piatok vyhlásil, že je pripravený podpísať novú dohodu o spolupráci s NATO. Krajina prehodnocuje svoju bezpečnosť vzhľadom na napätie v regióne a rastúcu vojenskú silu Číny. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Minister zahraničných vecí Winston Peters po dvojdňovej návšteve v sídle Severoatlantickej aliancie v Bruseli uviedol, že "program partnerstva" s Alianciou bude dohodnutý "v najbližších mesiacoch".

Od zvolenia stredopravicovej koalície v októbri minulého roka sa Nový Zéland usiluje o prehĺbenie vojenských väzieb s "tradičnými" západnými spojencami. Nový Zéland má partnerstvo s NATO od roku 2012. Očakáva sa však, že nová dohoda podporí oveľa užšiu strategickú spoluprácu.

Wellington sa tiež chce pripojiť k spoločnému výskumu Austrálie, USA a Spojeného kráľovstva v oblasti vojenského využitia umelej inteligencie, hypersonických zbraní a ďalších nových technológií. Od druhej svetovej vojny je Nový Zéland súčasťou aliancie FiveEyes pre výmenu spravodajských informácií s Austráliou, Kanadou, Spojeným kráľovstvom a USA.

Najväčším obchodným partnerom Nového Zélandu je Čína, čo núti Wellington pohybovať sa na tenkej diplomatickej hranici medzi Pekingom a Washingtonom.