Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Na Novom Zélande uhynulo už 500 uviaznutých guľohlavcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aktívne sa nepokúšame dostať guľohlavce na Chathamských ostrovoch späť do vody pre veľké riziko útoku žralokov, uvádza sa vo vyhlásení novozélandského úradu na ochranu prírody.

Wellington 11. októbra (TASR) - Počet uhynutých guľohlavcov (delfínov dlhoplutvých), ktoré uviazli na Novom Zélande, sa zvýšil na 500 jedincov. Záchranné operácie neboli v tejto odľahlej oblasti možné pre nadmerný výskyt žralokov. V utorok to uviedla novozélandská vláda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Miestne úrady v piatok objavili na Chathamských ostrovoch 250 uviaznutých guľohlavcov a v pondelok ďalších 240 týchto morských cicavcov na Pittovom ostrove.

Uvedené lokality sa nachádzajú priďaleko od novozélandského pobrežia, čo znemožnilo záchranné operácie.

"Aktívne sa nepokúšame dostať guľohlavce na Chathamských ostrovoch späť do vody pre veľké riziko útoku žralokov," uvádza sa vo vyhlásení novozélandského úradu na ochranu prírody.

Niekoľko týchto živočíchov na brehu, ktoré ešte boli živé, špeciálny tím usmrtil, aby sa zabránilo ich ďalšiemu utrpeniu. "Všetky zvieratá sú teraz mŕtve a ich telá budú ponechané prirodzenému rozkladu na mieste," uvádza sa vo vyhlásení.

Podobné hromadné uviaznutia morských cicavcov nie sú neobvyklé, pričom vedci nepoznajú ich presnú príčinu. Domnievajú sa však, že sa živočíchy pri hľadaní potravy dostanú príliš blízko k brehu. Na Novom Zélande to ročne býva asi 300 zvierat v menších 20–50-členných skupinkách. V roku 2017 však zaznamenali hromadné uviaznutie takmer 700 guľohlavcov.