Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Naeem Rashid, obeť útoku na mešitu, zomrel podľa manželky ako hrdina

Na archívnej snímke z videa CCTV Brenton Tarrant. Foto: FOTO TASR/AP

Dvadsaťdeväťročný útočník sa zrejme stane prvou osobou, ktorá na Novom Zélande dostane nepodmienečný doživotný trest.

Wellington 25. augusta (TASR) – Austrálsky belošský útočník Brenton Tarrant, ktorý vlani na Novom Zélande pri útoku na dve mešity v meste Christchurch zastrelil 51 moslimov, sa na utorkovom súdnom pojednávaní stretol s preživšími a pozostalými a vypočul si ich výpovede, vrátane vdovy po Naeemovi Rashidovi. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Naeem Rashid zomrel ako hrdina, vyhlásila vdova Ambreen Naeemová na najvyššom súde v Christchurchi.

Keď Tarrant 15. marca 2019 zaútočil na mešitu Al Noor v Christchurchi, Rashid sa proti nemu vrhol.

Zrazil Tarranta na kolená a popri tom vytlačil zásobník s nábojmi z jeho vesty, uvádza sa v súdnych spisoch.

Týmto pribrzdil útočníka a množstvo ďalších veriacich mohlo zatiaľ ujsť z mešity.

Rashid pri útoku zahynul a aj jeho syn Talha Naeem.

Vdova bude so žiaľom bojovať celý život, ako sama povedala na súde.

„Naeem zomrel pri pokuse zachrániť ostatných a jeho odvážny čin je niečo, na čo budú jeho synovia vždy hrdí. Ale jeho strata zanechala v našich životoch obrovskú prázdnotu," dodala Naeemová.

Tarrant sa pri útoku zameriaval na tých najmierumilovnejších ľudí, dodala vdova. „Snažil sa nás vystrašiť, ale má smolu, lebo sa zameral na tých najpozitívnejších. Spravil z nás ešte silnejších ľudí, ešte pozitívnejších," povedala.

Naeemová uviedla, že strelec je podľa nej ten, kto prehral najviac.

Naeemovi Rashidovi pôvodom z Pakistanu udelili posmrtne za jeho činy v deň smrti medailu Nišán-e-Šudžáat. Je to najvyššie pakistanské ocenenie za odvahu, akú môže pakistanský civilista dostať.

Tarrant sa priznal k 51 obvineniam z vraždy, k 40 pokusom o vraždu a k jednému obvineniu z terorizmu. Polícia ho zadržala predtým, ako mal v pláne zaútočiť na tretiu mešitu. Prokurátor Barnaby Hawes na pondelkovom pojednávaní uviedol, že Tarrant mal v úmysle zabiť čo najviac ľudí.

„Tarrant tvrdil, že ho k útokom motivovalo jeho ideologické presvedčenie a že jeho úmyslom bolo vyvolať strach v osobách, ktoré nazval 'votrelcami', vrátane moslimského obyvateľstva či všeobecne neeurópskych imigrantov,"
dodal Hawes

Pojednávania týkajúce sa trestu pre Tarranta sa začali v pondelok a verdikt má byť vyhlásený vo štvrtok 27. augusta, po štyroch dňoch výpovedí a svedectiev.

Útočník neprejavil žiadne emócie, keď sa na pondelkovom súdnom pojednávaní prvýkrát stretol s preživšími. Vypočul si výpovede rodín obetí a ľudí, ktorých pri útoku zranil. Dvadsaťdeväťročný útočník sa zrejme stane prvou osobou, ktorá na Novom Zélande dostane nepodmienečný doživotný trest.