Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Novom Zélande sa začalo referendum o novej štátnej vlajke

Na archívnej snímke z 3. marca 2014 manažéri Victor Gizzi (vľavo) a David Moginie v závode na výrobu vlajok Flagmakers pózujú s novozélandskom vlajkou vo Wellingtone. Foto: TASR/AP

Rozhodovacia porota prijala v rámci celonárodnej súťaže vyše 10.000 návrhov na podobizeň novej vlajky.

Wellington 20. novembra (TASR) - Na Novom Zélande sa dnes začalo referendum o novej štátnej vlajke. Obyvatelia tejto oceánskej krajiny majú necelý mesiac na to, aby odoslali poštový hlasovací lístok ohľadom svojej voľby jedného z piatich návrhov novej vlajky, ktorý preferujú, píše stanica BBC.

Ide o prvé kolo referenda; na budúci rok budú Novozélanďania odpovedať na otázku, či si prajú výmenu existujúcej vlajky, ktorá obsahuje britský Union Jack, za nový dizajn. Podľa novozélandského premiéra Johna Keya súčasná vlajka dostatočne nereprezentuje moderný Nový Zéland a je príliš podobná austrálskej zástave.

Rozhodovacia porota prijala v rámci celonárodnej súťaže vyše 10.000 návrhov na podobizeň novej vlajky. V septembri bol zverejnený užší výber štyroch návrhov - tri obsahovali motív paprade, štvrtý návrh zase stočený maorijský symbol. Po nátlaku verejnosti sa vláda rozhodla pridať i piaty návrh, tzv. červený štít.

Na to, aby sa verejnosť mohla lepšie rozhodnúť, je pätica nových návrhov vlajky vystavená po celej krajine.